Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-lat-idrottarna-protestera-pa-os-arenan/

Ledare

Susanne Nyström: Låt idrottarna protestera på OS-arenan

Nagelprotest.
Nagelprotest. Foto: Niklas Larsson

I en värld utan covid-19 hade herrarnas fotbolls-EM avslutats för knappt två veckor sedan och på fredagen skulle det ha varit OS-invigning.

Nu är båda evenemangen planerade till nästa sommar och även om inte OS kommer att byta namn – tävlingarna ska gå till historien som Tokyo 2020 – kan OS 2021 skilja sig från originalet på åtminstone ett sätt.

I dag är politiska och religiösa protester på arenorna och i OS-byn förbjudna, vilket många idrottare vill ändra på. Den förre höjdhopparen Stefan Holm, som sitter i IOK:s aktivas råd, tror att regeln kan komma att justeras inom ett år och menar att det är rimligt att skilja på olika sorters markeringar: Mänskliga rättigheter är en sak – politiska manifestationer en annan.

Det är inte de som markerar mot diskriminering och orättvisor som försöker splittra mänskligheten.

Hans idé är att man kan försöka hitta en gränsdragning och att de aktiva ges tydlig information om vad som gäller. Som att dagens förbud inte är generellt, utan att det är helt i sin ordning att säga vad man vill exempelvis på presskonferenser och i sociala medier.

Även om Holm och jag har olika åsikter om vad som hör hemma var – OS-guldmedaljören verkar till exempel vilja ha prispallen fri från aktioner medan jag inte har något emot knutna nävar i luften – är det smart att inte dra alla opinionsyttringar över en kam. Det är trots allt stor skillnad mellan politiska banderoller med hårda slagord och ex-höjdhopparen Emma Greens subtila nagelprotest mot de ryska antigaylagarna under friidrotts-VM i Moskva.

Det är också därför IOK:s motivering om att OS ska vara politiskt neutralt och inte en plattform för ”splittrande syften” blir ihålig. Att människor förföljs på grund av sin etnicitet, religiösa övertygelse eller sexuella läggning är ingenting man bör vara opartisk inför. Det är inte de som markerar mot diskriminering och orättvisor som försöker splittra mänskligheten.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt