Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-moderaterna-maste-kunna-battre-an-sa-har/

LEDARE

Susanne Nyström: Moderaterna måste kunna bättre än så här

Kristina Axén Olin (M).
Kristina Axén Olin (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna måste sluta med tomma slagord och börja erkänna målkonflikter. Framför allt i klimat- och utbildningspolitiken.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Moderaterna är ett seriöst parti. Under Fredrik Reinfeldts ledning styrde de Sverige i åtta år tillsammans med L, C och KD, och efter nästa val kan det bli aktuellt igen.

Just därför har vi rätt att förvänta oss att M levererar trovärdiga svar på 2020-talets stora frågor. Och då inte bara på dem som kan härledas till invandring och kriminalitet.

Det handlar om att sluta med populism och tomma slagord samt erkänna målkonflikter. Inte minst i klimatpolitiken.

Exempelvis håller det inte att göra anspråk på att vara ”Sveriges gröna höger” i september, för att mindre än en månad senare lägga en budgetmotion där en av de största posterna är sänkt bensin- och dieselskatt, så att priset för den som tankar blir en krona mindre per liter.

Särskilt inte när Klimatpolitiska rådet har understrukit att det inte är tekniken utan politiken som saknas för att nå målet om att minska utsläppen från transportsektorn med minst 70 procent mellan 2010 och 2030. Eller när utredaren Sven Hunhammar, som ledde ”Utfasningsutredningen”, så sent som i somras förklarade att trafiken behöver minska och elektrifieringen påskyndas samt att högre drivmedelspriser är en viktig drivkraft för att komma dit.

Samma sak gäller skolan. När allt fler partier, ungdomsförbund, kommunanställda, lokalpolitiker, opinionsbildare och utredningen ”En mer likvärdig skola” påtalar problem i dagens skolsystem är det oseriöst att lättvindigt avfärda kritiken som Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin (SvD 30/9). Inte för att man inte kan tycka olika, utan för att hennes retorik fördummar debatten.

Det minsta man kan begära av ett statsbärande parti är att det visar respekt för sina meningsmotståndares intellekt.

För det första när hon hävdar att en avskaffning av kösystemet vore att ”göra något gigantiskt socialdemokratiskt experiment och börja bussa och lotta barn”. I själva verket är lottning som urval till populära friskolor ett förslag från OECD för att minska segregationen som OECD menar är ett problem. Vidare ska lottningen bara involvera eleverna som sökt till skolan och alla ska precis som i dag ha rätt att gå i en kommunal skola nära hemmet, vilket betyder att ingen ska bussas någonstans mot sin eller sina föräldrars vilja. Och det vet Moderaterna.

För det andra förminskar Axén Olin kritikerna när hon motiverar diskussionen inom C och L med att de ”har gått i en fälla”, att S är fenomenala på att vilseleda och beklagar ”att det är så många som går på den diskussionen”. Givetvis behöver hon inte gilla det hon ser. Men det minsta man kan begära av ett statsbärande parti är att det visar respekt för sina meningsmotståndares intellekt och inte tror att de har landat i en slutsats för att de inte vet bättre.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt