Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-nar-ska-politikerna-borja-lyssna-pa-vanligt-folk/

LEDARE

Susanne Nyström: När ska politikerna börja lyssna på vanligt folk?

Dags att tagga ner.
Dags att tagga ner. Foto: Henrik Montgomery/TT

När SVT och SR frågar folk på stan vad de tycker om de senaste turerna i riksdagen är domen hård. Politikerna beter sig barnsligt. Det är för mycket tjafs. Och lusten att rösta går ner.

Ingen av de 349 riksdagsledamöterna kan vara nöjd med ett sådant facit.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
VAL 22

Förra veckan skulle riksdagen rösta mellan två olika budgetalternativ. Det brukar vara en formsak. Men den här mandatperioden är inte som andra.

I stället fälldes det ena, utan att det andra fick bifall. Dock hoppas regeringen att förslaget som har kompromissats fram med Centerpartiet, men som stoppades i finansutskottet, ska kunna gå igenom kammaren före midsommar.

Fördröjningen innebär ingen skillnad i praktisk politik. Men som programledaren för Aktuellt konstaterade samma dag nådde det politiska spelet nya nivåer.

Stegringen är inget formellt problem. Politiker får tjafsa, så länge de håller sig inom regelverket.

Däremot räcker det inte för förtroendevalda att en situation har hanterats korrekt. Den som har sitt uppdrag på medborgarnas mandat måste även måna om att uppföra sig snyggt, så att gemene man känner att de kan lita på att ledamöterna alltid agerar utifrån Sveriges bästa.

En säger att detta är under all kritik, att han har tröttnat och nästan känner att han inte har lust att rösta.

Ur den aspekten har turerna i juni inte varit riksdagspolitikernas stoltaste stund. Det märktes när SVT och SR ställde frågor till folk på stan.

En av de intervjuade menar att politikerna beter sig barnsligt. En annan att det är mycket tjafs. En tredje pratar om kalabalik. En fjärde uppfattar att de förtroendevalda inte vet vad de håller på med. Och en femte säger att detta är under all kritik, att han har tröttnat och nästan känner att han inte har lust att rösta.

Den frustrationen är ett uselt betyg till de 349 som är svenska folkets förlängda arm i plenisalen, och som många med all rätt känner att de bör kunna förvänta sig mera av. Alternativet är att förtroendet för politiker, som visserligen är högt men för en dalande tillvaro, riskerar att sjunka likt MP:s opinionssiffror.

Det borde fungera som en väckarklocka för alla som vill bli omvalda i höst. Politik är ingenting utan folkets förtroende.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt