Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-om-belarus-far-ha-kvar-ishockey-vm-2021-bor-sverige-overvaga-bojkott/

Ledare

Susanne Nyström: Om Belarus får ha kvar ishockey-VM bör Sverige överväga bojkott

Aleksandr Lukasjenko.
Aleksandr Lukasjenko. Foto: Alexander Zemlianichenko

Nyligen kom uppgifter om att ordföranden i Belarus ishockeyförbund ska ha varit inblandad i dödsmisshandeln av regimkritikern Raman Bandarenka. Det måste vara droppen som får bägaren att rinna över. Internationella ishockeyförbundet kan inte låta landet arrangera ishockey-VM nästa år.

Det spelar ingen roll hur många gånger representanter för demokratiska länder eller organisationer säger att idrott och politik inte hör ihop. När en hel- eller halvdiktatur bestämmer sig för att använda mästerskap som politisk propaganda gör den det vare sig omvärlden vill eller inte.

På senare tid har det exempelvis handlat om OS i Kina 2008 och i Ryssland 2014. I framtiden om fotbolls-VM för herrar i Qatar 2022 och OS i Kina samma år. Detta trots att det finns åtskilliga rapporter om att tusentals gästarbetare dött under arenabyggena i Qatar, medan människorättsorganisationer protesterar mot Peking-OS.

Samma sak gäller ishockey-VM 2021. Efter våldsamheterna mot de folkliga demonstrationerna vill Lettland inte längre arrangera mästerskapet tillsammans med Belarus.

Det är dags att idrottsrörelsen visar att den inte står på världens förtryckande regimers sida.

Invändningen borde välkomnas, men gensvaret från Internationella ishockeyförbundet har hittills varit svalt. Visserligen har det tillsatts en expertgrupp som sett över situationen och besked om det blir matcher i Minsk väntas under torsdagen. Samtidigt har ordföranden sagt att de inte är en politisk organisation och därför inte kan flytta en turnering av politiska skäl.

Men det kan man visst. Om inte vittnesmål om övergrepp, arresterandet av över 1.000 fredliga demonstranter och brott mot mänskliga rättigheter räcker, borde skandalen som rullades upp i veckan vara droppen. För inte nog med att regimkritikern Raman Bandarenka misshandlades till döds av män som sannolikt tillhör regimens specialpolis. Nu misstänks Dmitrij Baskov, ordförande i Belarus ishockeyförbund och nära bekant med Lukasjenko, ha bevittnat händelsen, och enligt samma källa ska även en före detta världsmästare i kickboxning vara inblandad.

Om förbundet i det läget – dessutom efter att ha diskuterat beslutet ytterligare en gång under ett möte som pågår just nu – inte tar ifrån skurkregimen det prestigefyllda mästerskapet, finns det starka skäl att göra som Tjeckien: överväga att inte åka dit. För även om ishockeypamparna inte tycker att arrangemanget är politik, gör landets ledning, den aktuella ordföranden och stora delar av omvärlden det, vilket inte är unikt för nästa års ishockey-VM.

Därför är det inte bara ishockeyförbundet som behöver rannsaka sig självt. Det bör alla internationella idrottsorganisationer göra.

Den belarusiska regimen är i grunden varken bättre eller sämre i dag än när landet tilldelades tävlingarna, även om terrorn mot befolkningen har ökat. Det gäller även exempelvis Kina och Qatar, som använder OS och VM som propagandaorgan, vilket måste få ett slut.

Det är dags att idrottsrörelsen visar att den inte står på världens förtryckande regimers sida.

Efter den här textens publicering kom beskedet att Internationella ishockeyförbundets styrelse skjuter på beslutet och att något besked inte kommer under torsdagen.

Ämnen i artikeln

Belarus
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt