Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-pa-dodsbadden-kommer-fa-angra-att-de-inte-scrollade-mer-pa-mobilen/

LEDARE

Susanne Nyström: På dödsbädden kommer få ångra att de inte scrollade mer på mobilen

Lagom är bäst.
Lagom är bäst. Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Internet och smarta telefoner har på kort tid förändrat mångas liv, mestadels till det bättre. Nu är det dags att hantera baksidorna.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Enligt ett slitet uttryck är det få som ångrar att de inte tillbringade mer tid på jobbet när de ligger på dödsbädden, vilket inte betyder att det är fel att arbeta mycket. Dels för att det ger pengar på kontot som kan möjliggöra ett hyggligt vardagsliv. Dels för att många trivs med sina uppgifter och tycker att de är meningsfulla.

Tricket är att hitta den berömda balansen.

Samma princip kan även appliceras på annat. Exempelvis är det troligtvis få som vid framtida dödsögonblick kommer att önska att de hade scrollat mer på mobilen eller tittat ytterligare någon timme om dagen på ipaden, vilket inte ska tolkas som att skärmar är av ondo. De är utmärkta verktyg för allt från spelande och filmtittande till kommunikation och bokläsning, och det är svårt att bedöma hur många prylar som förr krävdes för att ha tillgång till samtliga funktioner som i dag ryms i en smart telefon.

Problemet är när användandet får negativa konsekvenser, vilket inte minst gäller barn. Nyligen rapporterade medier om två nya studier där den ena visar på ett samband mellan ungas skärmtid och fysisk kondition. Den andra på ett samband mellan skärmtid och psykisk ohälsa (dock utan att fastslå att det är skärmtiden som är orsaken).

Vidare visar Folkhälsomyndighetens kurvor att ungas viktökning sammanfaller med ökad internetanvändning.

Lägg till att det finns forskare som menar att de ser en koppling mellan mycket skärmtid i förskoleåldern och senare koncentrationssvårigheter. Att över hälften i åldrarna 9-18 år anser att deras internetanvändning leder till att de inte ägnar sig åt saker de egentligen borde, som att göra läxor, idrotta, läsa böcker och lägga sig i tid, enligt en undersökning från Statens medieråd. Samt att detta sker samtidigt som svenska elever uppvisar en bristande läsförmåga, föreningsidrottandet minskar och väldigt få barn rör sig så att de får höjd puls i minst en timme om dagen som rekommendationen lyder.

Vidare visar Folkhälsomyndighetens kurvor att ungas viktökning sammanfaller med ökad internetanvändning.

Sammantaget blir det då tydligt att de flesta ungdomar motionerar för lite och sitter stilla med mobilen för mycket, vilket leder till högre risk för exempelvis hjärtinfarkt, diabetes och depression. Det är skäl nog för att vuxenvärlden bör jobba hårt för att främja möjligheten till framför allt vardagsmotion, men även se till att det finns föreningsaktiviteter för tonåringar som bara vill träna två, tre gånger i veckan för att må bra.

Utan att lägga för stor tonvikt vid just vad människor känner på dödsbädden skulle det kanske kunna bidra till att färre fäller en av de vanligaste kommentarerna: Jag önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare.

Ämnen i artikeln

iPad
Internet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt