Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-politiker-tjanar-pa-om-lobbyismen-kommer-ut-i-ljuset/

Svensk politik

Susanne Nyström: Politiker tjänar på om lobbyismen kommer ut i ljuset

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Alexander Mahmoud

Nyamko Sabunis (L) kopplingar till lobbyister visar att pr-branschen måste upp på bordet. Därför bör regeringen tillsätta en utredning som kartlägger hur den fungerar och påverkar samhället.

Den tyske rikskanslern Otto von Bismarck ska ha sagt att ”folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till”. Det stämde möjligtvis på 1800-talet. Men i dag, när matlagning förvandlats till en konst och ”Alla korvars dag” firas den 12 mars, är varje del av tillverkningsprocessen intressant.

Samma sak gäller lagar och politiska processer. Det är därför SvD:s granskning av Nyamko Sabunis (L) kopplingar till lobbyister är relevant.

Inte för att hon är den enda toppolitikern som är kompis med partimedlemmar som gått till pr-branschen. Utan just för att det senare blir allt vanligare. Och för att hennes svar i ”Ekots lördagsintervju” (16/5) visar på den aningslöshet som finns i Sverige kring lobbying.

För jo, en grupp i Liberalerna har diskuterat en elektrifieringskommission och en i gruppen var den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson, som i egenskap av konsult skrivit en rapport om detta för Scanias räkning, vilket Sabuni säger att hon inte visste. Samtidigt hävdar hon att partiaktiva som är lobbyister kan skilja på sina uppdrag och sin partitillhörighet.

En pr-konsult sitter inte vid en politikers bord för att hen har fått betalt av ett företag. Däremot kan hen ha fått betalt av ett företag bland annat för att hen får sitta vid en politikers bord.

Även om det mycket väl kan vara sant är det inte där skon klämmer. För en pr-konsult sitter inte vid en politikers bord för att hen har fått betalt av ett företag. Däremot kan hen ha fått betalt av ett företag bland annat för att hen får sitta vid en politikers bord.

Det här beskrivs i en rapport som gjordes på uppdrag av 2014 års Demokratiutredning. Där skildras en växande grupp som kallas ”policyprofessionella”, som inbegriper lobbyister, som kan det politiska spelet och ofta har egen erfarenhet.

Dessutom har de användbara nätverk, och ett avsnitt i rapporten handlar just om lojalitet. Där står att policyprofessionella inom pr-branschen tydligare än andra betonar lojaliteten gentemot den byrå där de arbetar och kan gå ganska långt för att tillfredsställa en kund. Vidare skriver rapportförfattarna att det finns mycket som tyder på att demokratins praktik har försvagats av de policyprofessionellas intåg i politiken och att det är något att vara vaksam inför.

Framför allt det sista är värt att ta på allvar. Därför bör regeringen tillsätta en maktutredning som kartlägger hur framväxten av lobbyingsektorn påverkar politiska processer och väljarnas inflytande, såsom föreslogs på lördagens DN Debatt. Där bör även behovet av ett offentligt lobbyregister prövas, för som Bismarck också sa är politik ”ingen vetenskap, som många herrar professorer inbillar sig, utan en konst”.

Det är dags att ta fram ett regelverk som gör det tydligt för väljarna hur konsten skapas. Det är nämligen inte bara korvarna som har en egen dag, utan även demokratin: Valdagen.