Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sa-har-ska-skatter-sankas/

Svensk politik

Susanne Nyström: Så här ska skatter sänkas

Nyamko Sabuni och Annie Lööf.
Nyamko Sabuni och Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani/TT

Skattesänkningar som framför allt gynnar låg- och medelinkomsttagare är bra. Men efter pandemin är det slut på konfettin. Då måste regeringen hitta finansiering.

Skattesänkningen som Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) presenterade på torsdagen är flera steg i rätt riktning. Att sänka skatten på inkomster är bra. Inte minst eftersom det framför allt gynnar låg- och medelinkomsttagare, som har minst marginaler.

Det gäller i både hög- och lågkonjunktur. Men är extra viktigt nu, när ekonomin går ner.

Med det sagt är skattesänkningen den enkla delen av paketet. Med en så pass expansiv budget som regeringen och samarbetspartierna kommer att lägga i höst – enligt statsminister Stefan Löfven (S) innehåller den satsningar på 100 miljarder kronor – kan alla inblandade få igenom sina hjärtefrågor.

Oavsett hur illa Socialdemokraterna tyckte om Alliansens jobbskatteavdrag klarade de röda inte av att gå in i valrörelsen med budskapet att höja skatten för vanliga löntagare.

När pandemin är över, statsskulden ska börja betas av och allt återigen måste finansieras krona för krona kommer förhandlingarna att bli svårare. Då kommer regeringen – vilken den än är – kanske att behöva välja mellan att ta tillbaka skattesänkningarna, dra ner på något annat eller höja andra skatter.

Låt oss börja med att förkasta det första. Oavsett hur illa Socialdemokraterna tyckte om Alliansens jobbskatteavdrag klarade de röda inte av att gå in i valrörelsen med budskapet att höja skatten för vanliga löntagare. ”Lagt kort ligger”, som Stefan Löfven uttryckte saken inför valet 2014.

Även det andra – alltså att dra ner på offentliga investeringar – kommer sannolikt att vara svårt framöver. Såväl kommuner och regioner, som drabbas hårt i lågkonjunkturer, som eftersatta verksamheter som polisen och försvaret, kommer att behöva betydande tillskott under hela 2020-talet.

Då återstår det tredje: höja andra skatter, vilket öppnar för ett återinförande av fastighetsskatten och en enhetlig högre kapitalskatt. Inte heller det brukar applåderas av alla inblandade.

Men när kärnverksamheten ska betalas, och marginalerna är små, är det de minst dåliga skatterna som ska höjas.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt