Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sag-mig-vem-som-borgerligast-i-landet-ar/

Svensk politik

Susanne Nyström: Säg mig vem som borgerligast i landet är

Den rätta borgerliga vägen?
Den rätta borgerliga vägen? Foto: Janerik Henriksson/TT

De forna alliansledarna måste sluta försöka tvåla till varandra genom att hävda att alla uppfattningar utom de egna innebär avsteg från den enda sanna borgerliga läran.

Gliringen kom i slutet av frågan, i en bisats, när Ebba Busch (KD) tog replik på Annie Lööf (C) i onsdagens partiledardebatt. KD-ledaren sade sig ha märkt två linjer i synen på skogsbruket och de gröna näringarna.

På den ena sidan finns KD och M. På den andra den rödgröna regeringen.

Frågan löd om Centerledaren kommer att stödja denna regering, även om den går vidare med sin skogslinje, eller om hon tänker ansluta till den borgerliga linjen.

Det är möjligt att Kristdemokraternas partiledare är genuint intresserad av det före detta Bondeförbundets skogspolitik. Men hon är sannolikt ännu mer intresserad av att hitta sprickor mellan regeringen och samarbetspartierna, och missar sällan ett tillfälle att definiera borgerlig politik som exakt den mix som KD och M enas kring.

Det saknas mandat för att driva igenom 100 procent borgerlig politik.

Lööf var dock inte sen med att kontra och uttryckte förvåning över att KD:s ekonomiska politik plötsligt visat sig luta åt vänster. Det handlade om att Busch i sitt jultal sagt att fler rut-avdrag, marknadshyra, las-reformer och slopad värnskatt skapar väldigt lite frihet, när rätt och ordning saknas.

Även om det för all del kan vara sant – få saker är lika frihetsinskränkande som att inte känna sig trygg i närområdet – finns det ingen anledning att ställa en vass kriminalpolitik mot liberala reformer i januariavtalet, som KD i många fall varit för.

Vidare är det onödigt att partiledare försöker komma åt varandra genom att använda retoriska grepp som går ut på att alla uppfattningar utom de egna innebär avsteg från den borgerliga vägen. På samma sätt var det trams när 120 liberaler skrev att partiet måste ”hem till borgerligheten”, utan att nämna att problemet är att man därmed får Jimmie Åkesson (SD) som rumskamrat.

I stället bör alla borgerliga partier inse faktum: Det saknas mandat för att driva igenom 100 procent borgerlig politik.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt