Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sankta-arbetsgivaravgifter-ar-pengar-i-sjon/

Svensk politik

Susanne Nyström: Partierna har blivit fartblinda av den historiskt stora budgeten

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Janerik Henriksson/TT

När budgetutrymmet ska fördelas måste man prioritera. Det är inte vettigt att lägga nästan lika mycket pengar på sänkta arbetsgivaravgifter som på ökade generella statsbidrag till kommuner och regioner.

Ingen arbetsgivare säger nej till sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Men det betyder inte att man nödvändigtvis tackar för reformen genom att anställa fler i åldrarna 19 till 23 år.

Därför är Centerns förslag, om att göra det billigare att anställa samtliga i gruppen till en årlig kostnad på 9 miljarder kronor, fel fokus. Det är faktiskt så fel att det är svårt att dra någon annan slutsats än att regeringen och samarbetspartierna har blivit fartblinda av den historiskt stora höstbudgeten, där stora delar finansieras med lånade pengar. Plötsligt finns det utrymme att uppfylla allas önskelistor, vilket tycks ha lett till att de har struntat i att prioritera. Det är bara att hoppas att det finns lite över till exempelvis försvaret när alla har fått sitt.

Det är svårt att dra någon annan slutsats än att regeringen och samarbetspartierna har blivit fartblinda av den historiskt stora höstbudgeten.

För även om olika utvärderingar av sänkta arbetsgivaravgifter för unga landar i olika slutsatser, tyder det mesta på att de kostar betydligt mer än de smakar. Sist det begav sig ska varje arbetstillfälle ha gått på 1 till 1,6 miljoner kronor, enligt Ifau, eftersom många som omfattades hade fått jobb i alla fall.

Om målet är att minska ungdomsarbetslösheten är det därför bättre med riktade stöd till unga som varit arbetslösa länge och som inte snabbt kommer att fångas upp när konjunkturen vänder. Givetvis kombinerat med satsningar på utbildning, eftersom den största skillnaden mellan dem som har respektive inte har jobb är att de senare i regel inte har gått ut gymnasiet.

Dessutom finns det all anledning att just nu lägga extra mycket krut på eftergymnasiala utbildningar, då anledningen till att många har blivit av med sina jobb inom handel och besöksnäring inte är att de är för dyra att anställa, utan att coronaviruset gör att människor generellt inte efterfrågar den sortens tjänster. Det ändras inte av en avgiftssänkning.

Ämnen i artikeln

Annie Lööf
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt