Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sara-skyttedal-visar-varfor-regionpolitikerna-maste-nagelfaras-i-valrorelsen/

LEDARE

Susanne Nyström: Sara Skyttedal visar varför regionpolitikerna måste nagelfaras i valrörelsen

Sara Skyttedal (KD).
Sara Skyttedal (KD). Foto: Roger Turesson

I år är det inte bara val till riksdagen. Även kommuner och regioner ska få nya politiker. Men hur ska väljarna veta vem de ska rösta på när en klar majoritet inte känner till vilka som styr regionerna?

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

”Vilket geni har dragit slutsatsen att de enda som saknar egen bil och behöver mobila provtagningsenheter är de i utsatta områden?” Den frågan ställde EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) på Twitter och meddelade i samma veva att hon har covid och befinner sig i Stockholm.

Svaret är att det är regionerna som ansvarar för sjukvården och det politiska styret i huvudstadsområdet är blågrönt. Skyttedals partikollega Désirée Pethrus är vårdutvecklingsregionråd, Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd, Tobias Nässén (M) vård- och valfrihetsregionråd och Irene Svenonius (M) finansregionråd, vilket det snarare är regel än undantag att inte ha koll på.

Det konstaterade Kristdemokraterna förra året i rapporten ”Århundradets vårdreform”, där det framgår att en majoritet av medborgarna inte vet vilka som styr regionerna. I Skåne var de ledande politikerna obekanta för fyra av fem. Och i en forskningsrapport från Umeå universitet (2012) svarade många väljare i Norrbotten att valet till landstinget (i dag regionen) är det minst viktiga och att de har sämre kunskaper om det jämfört med övriga val. Det gjorde att rapportförfattaren kallade landstingsvalet för ”det bortglömda valet”, vilket det ligger mycket i.

Vidare måste det bli tydligt var skiljelinjerna mellan partierna på regional nivå går. Hur ska väljarna annars kunna rösta bort det ”geni” som dragit en annan slutsats än de själva?

Kunskapsunderskottet öppnar för att ifrågasätta att något så livsavgörande som sjukvård styrs av människor som bara några känner till och får sina ramar i val som glöms bort, i stället för att staten och riksdagen håller i trådarna. Dessutom innebär luckorna att det inför valet i år krävs en uppryckning, där regionpolitikerna blir mer synliga i både medier och debatt så att folk vet vem som gör vad.

Vidare måste det bli tydligt var skiljelinjerna mellan partierna på regional nivå går. Hur ska väljarna annars kunna rösta bort det ”geni” som dragit en annan slutsats än de själva?

Läs fler texter av Susanne Nyström

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt