Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sd-vill-gora-kulturarbetare-till-ja-sagare/

LEDARE

Susanne Nyström: SD vill göra kulturarbetare till ja-sägare

Björn Söder.
Foto: Magnus Hallgren

En gång är ingen gång. Två är en vana. Och vid tre har man ett mönster.

SD visar att partiets ryggmärgsreflex inte är att låta medier och kulturinstitutioner verka fritt.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

När Tidöavtalet presenterades var Johan Pehrson (L) noga med att poängtera vikten av ”ett fritt, aktivt och från politiken oberoende kulturliv”. Till det räknas bland annat fria medier, museer, bibliotek och ett levande civilsamhälle. Principen om armlängds avstånd ska upprätthållas, som det står i överenskommelsen.

Här verkar dock Sverigedemokraterna inte vara med på noterna. Det märktes när företrädare i Kalmar nyligen ville stoppa ”Drag Queen Story Hour”, där dragartister läser böcker för barn på bibliotek. Vidare har SD kritiserat att Civil rights defenders får statliga bidrag, efter att människorättsorganisationen publicerat en granskning av Tidöavtalet.

I oktober kontaktade partiet Naturskyddsföreningen och frågade vilka privatpersoner som bidragit med donationer, också det efter kritik mot uppgörelsen. Och när Expressens ledarsida fördömde de två senare tilltagen kontrade riksdagsledamoten Björn Söder med att hans parti tänker ”använda makten till stora förändringar” eftersom ”det är nya tider nu”.

Varken den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) eller regeringspartiernas budgetförhandlare får vika en tum för SD-doktrinen

Lägger man till incidenter från förra mandatperioden blir mönstret ännu tydligare. Då ville Sverigedemokraterna kalla public service-chefer till kulturutskottet, med hänvisning till att vissa program inte var opartiska. Den lokala avdelningen i Norrköping polisanmälde en utställning på kommunens stadsmuseum för förtal. Och i Sölvesborg halades Prideflaggan, samtidigt som den dåvarande kultur- och biblioteks­chefen vittnade om att styret med SD i spetsen drev på för en politik som levererade ”rätt” kultur på bekostnad av bredden.

Sammantaget visar händelserna att SD:s ryggmärgsreflex inte är att låta kulturinstitutioner, medier och civilsamhälle verka fritt inom vida ramar, där mångfald och olika inriktningar är ett mål i sig. I stället anses kultur vara ett instrument för att främja specifika värden, som nationskänsla och sammanhållning, vilket förklarar varför SD-politiker inte drar sig för att peka ut aktörer som framför obekväma budskap.

”Det blir uppenbart med den här kritiken och hoten om indragen finansiering att SD vill att civilsamhället blir till lydiga ja-sägare,” som John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders, uttrycker saken.

Just därför måste Tidöavtalets mening om armlängds avstånd vara ristad i sten. Varken den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) eller regeringspartiernas budgetförhandlare får vika en tum för SD-doktrinen.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström

Ämnen i artikeln

Mediepolitik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt