Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-slapp-inte-kravet-pa-familjeaterforening/

Svensk politik

Susanne Nyström: Släpp inte kravet på familjeåterförening

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Beatrice Lundborg

Centerpartiet verkar just nu vara nära att vika sig om rätten till familjeåterförening, vilket är synd. Sex av tio tycker att barn och föräldrar på flykt ska ha möjlighet att återförenas i Sverige.

Två saker kan sägas om Sveriges framtida migrationspolitik: Den kommer med största sannolikhet att vara stramare än under det senaste decenniet och den kommer inte att ligga i linje med något partis program. Om migrationskommittén, som består av representanter från alla riksdagspartier, ska nå en någorlunda bred uppgörelse till augusti, kommer alla att behöva ge och ta.

Men det är inte samma sak som att lägga sig platt, vilket centerpartisterna verkar vara beredda att göra, enligt uppgifter till Aftonbladet (22/6). Det handlar dels om att införa ett volymmål för hur stort Sveriges mottagande ska vara, vilket är svårt att förena med asylrätten, eftersom en persons rätt till skydd bedöms utifrån individens behov – inte utifrån hur många andra som behöver hjälp samtidigt. Dels om att införa stramare regler för familjeåterförening, vilket partiets migrationspolitiske talesperson, Jonny Cato, lamt kommenterade via sin pressekreterare: ”Centerpartiet är redo att diskutera de förslag som kommit från andra partier, precis som vi förutsätter att andra partier är redo att kompromissa för att nå en bred överenskommelse. Däremot har Centerpartiet inte ändrat uppfattning.”

Det är svårt att läsa budskapet på något annat sätt än att Centerpartiet tycker att själva uppgörelsen är viktigare än innehållet och därför kommer att vika sig i de migrationspolitiska förhandlingarna, vilket är synd. Framför allt eftersom ofrivillig familjesplittring ”strider mot barnkonventionen, flera andra konventioner och dessutom mot den grundläggande kristdemokratiska principen om familjen som en naturlig gemenskap,” som elva tunga kristdemokrater skrev förra året (DN Debatt 6/11 2019).

Nästan sex av tio tycker att barn och föräldrar på flykt ska ha möjlighet att återförenas i Sverige.

Tillsammans med Centerpartiet har dessa kristdemokrater stora delar av svenska folket på sin sida. Nästan sex av tio tycker att barn och föräldrar på flykt ska ha möjlighet att återförenas i Sverige, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Röda korset, Rädda barnen och Svenska kyrkan. Bara 23 procent är emot.

Vidare: Om planen som diskuteras i migrationskommittén blir verklighet – där alternativt skyddsbehövande inte undantas från försörjningskravet för att få ta hit sina familjer – innebär det att Sverige blir ett av de EU-länder där det är svårast för föräldrar och barn att återförenas, enligt Röda korset. Det rimmar illa med det som Annie Lööf (C) sa inför migrationssamtalen i höstas, när hon meddelade att C vill ha en migrationslagstiftning som ligger i linje med övriga EU-länders, ”både vad det gäller försörjningskrav och anhöriginvandring” (Expressen 3/9 2019).

Principen måste rimligtvis gälla åt båda håll.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt