Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sluta-braka-liberalerna-har-bara-borjat/

LEDARE

Susanne Nyström: Sluta bråka? Liberalerna har bara börjat

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är inte sant att Nyamko Sabuni fick ett tydligt mandat under helgens landsmöte. I själva verket blev hon mer bakbunden än tidigare.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Vi måste sluta bråka, sa en liberal till de andra.

Det är en optimistisk förhoppning i ett parti som sannolikt har Sveriges största internopposition.

Nu senast handlade det om att cirka en tredjedel av ombuden på helgens landsmöte var emot beslutet att Liberalerna ska verka för en borgerlig regering även om det kräver SD-samarbete. Det var under den debatten som riksdagsledamoten Robert Hannah vände sig till partikollegorna och vädjade om något slags vapenstillstånd: Vi måste acceptera den här kompromissen, slog han fast. Trots att det inte var mycket till kompromiss för dem som vill ha tydliga röda linjer mot Jimmie Åkesson.

Även om landsmötet alltså inte la ut samarbetshinder i form skedde det således i sak.

Att Liberalerna är splittrat märktes också genom att ledningen åkte på stryk i flera frågor som hade knutit partiet närmare M, KD och SD.  Även om landsmötet alltså inte la ut samarbetshinder i form skedde det således i sak, eftersom det i partiprogrammet inte blev några visitationszoner, anonyma vittnen, språkkrav för permanenta uppehållstillstånd eller möjlighet att dra tillbaka det svenska medborgarskapet för vissa brottslingar med dubbla.

Det betyder att L nu delvis står för en annan politik än företrädare nyligen kommunicerat tillsammans med de tilltänkta samarbetspartnerna, vilket knappast stödjer Nyamko Sabunis uttalande om att hennes partis erbjudande har blivit tydligt. Särskilt inte när en nyinvald i partistyrelsen genast meddelade att en av hennes drivkrafter är att bekämpa SD:s åsikter och att den interna debatten definitivt inte kommer att dö. Lägg till att linjekritiker ser ut att hamna högt upp på riksdagslistorna i flera delar av landet och att ungdomsförbundet hotat med arbetsvägran under valrörelsen om det saknas en tydlig SD-gräns.

Verkar det som ett parti som är på väg att sluta bråka? Det låter snarare som om striden bara har börjat.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt