Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-staten-maste-sluta-stjala-pengar-fran-skola-vard-och-omsorg/

LEDARE

Susanne Nyström: Staten måste sluta stjäla pengar från skola, vård och omsorg

En allt större kommunal utgift.
En allt större kommunal utgift. Foto: Hampus Andersson

Allt fler kommuner lägger allt mer pengar på ordningsvakter eftersom polisen inte räcker till. Och i Östra Göinge sköter kommunen Arbetsförmedlingens jobb.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

När Erik Andersson (M), kommunstyrelseordförande i Täby, nyligen satt på ett möte med Polisen blev han förvånad. Inte för att Polisen ville genomföra en trygghetsundersökning – det görs med jämna mellanrum – utan för att kommunen förväntades stå för halva notan (Dagens Samhälle 29/9).

”Menar Polismyndigheten verkligen att kommunerna framöver ska delfinansiera statliga uppdrag?” undrar Andersson, vilket är en befogad fråga. Framför allt eftersom uppluckringen mellan statens och kommunernas utgiftsposter inte är en engångsföreteelse.

Tvärtom är trenden att kommunerna och regionerna allt oftare tvingas rycka in och sköta delar av statens uppdrag. Det märks exempelvis på att ett ökande antal städer låter ordningsvakter patrullera på allt större områden eftersom polisen inte räcker till.

Kommunerna kan inte förväntas täcka upp bara för att staten backar.

2017 spenderade kommunerna och regionerna nästan 995 respektive 669 miljoner kronor på upphandlingar av säkerhetstjänster, vilket är pengar som annars hade kunnat gå till kärnverksamhet som skola, vård och omsorg (GP 8/4 2019). ”Vi offrar något för att möta upp där staten inte riktigt har tagit sitt ansvar,” som Uppsalapolitikern Erik Pelling (S) sammanfattar situationen.

Samma sak gäller arbetslösheten. I Östra Göinge har staten stängt Arbetsförmedlingens kontor, vilket gjort att kommunen känt sig tvungen att lägga flera miljoner kronor på att öppna en egen arbetsförmedling, trots att det inte ingår i det kommunala uppdraget. Motiveringen är att alternativet är högre kostnader för försörjningsstöd och det är lätt att förstå lokalpolitikern Patric Åbergs (M) frustration när han slår fast att ”staten har abdikerat” (Arbetet 31/8).

Det visar varför det är dags för staten att göra om och göra rätt. Kommunerna kan inte förväntas täcka upp bara för att den backar. De har redan tillräckligt med arbetsuppgifter på sina skrivbord.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt