Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-sverige-bor-gora-som-norge-och-protestera-mot-6-500-doda-gastarbetare/

Ledare

Susanne Nyström: Sverige bör göra som Norge och protestera mot 6.500 döda gästarbetare

Allt är inte festligt inför fotbolls-VM.
Allt är inte festligt inför fotbolls-VM. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norge har tagit ledartröjan i protesterna mot fotbolls-VM i Qatar. Sverige bör följa efter och inte bara protestera bakom kulisserna, utan även på planen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Om 600 dagar börjar fotbolls-VM i Qatar. Lägg till en nolla och ytterligare några hundra så framkommer antalet gästarbetare som enligt The Guardian hittills har mist livet när de byggt VM-anläggningarna. Dock med brasklappen att siffran 6.500 sannolikt är i underkant.

Även om det enda rimliga är att förfasa sig över människoliven som släckts under arenorna kan ingen med någon sorts position i fotbollsvärlden vara förvånad. Redan i mars 2013 avslöjades att många ”VM-arbetare” lever som slavar. I september samma år framkom att 44 nepalesiska arbetare hade avlidit, ofta av plötsliga hjärtattacker, hjärtsvikt eller arbetsplatsolyckor, varpå den Internationella fackliga samorganisationen varnade för att tusentals gästarbetare riskerade att dö innan VM är klart. Vidare släppte Amnesty rapporter både 2013 och 2016 som visade på ett utbrett utnyttjande i byggsektorn, och FN har krävt att gästarbetarsystemet ska avskaffas.

Trots att en del förbättringar har gjorts under de senaste åren är det långt ifrån tillräckligt. Bristerna är fortfarande stora och det är rätt att flera landslag gör markeringar i samband med vårens kvalmatcher.

Mästerskap ska inte arrangeras av länder där arenor betalas med blod.

Det norska och tyska genom att bära tröjor med budskap om mänskliga rättigheter. Det nederländska och danska har valt texten ”fotbollen stöttar förändring”, där de senares tröjor kommer att signeras och säljas till förmån för gästarbetare.

Här har Sverige valt en annan väg – och det är inget fel på den. Givetvis är det välkommet att Svenska fotbollförbundet, SvFF, återkommande besöker Qatar, framför synpunkter, har dialog med organisationer och nationer om hur man kan ta ett samlat grepp, samt är allmänt kritiskt till arrangörslandet. Likaså att förbundskapten Janne Andersson har förklarat att ”vi som grupp av människor står ju bakom mänskliga rättigheter till 100 procent”.

Samtidigt finns det ingenting som säger att arbete bakom kulisserna utesluter demonstrativa uppvisningar, och det är fint att SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand nyligen meddelade att han ser positivt på protesterna samt att det inte är omöjligt att Sverige kan göra något liknande. Det är bara att hoppas att förbundet går från tanke till handling.

Med 600 dagar kvar till VM finns det hyggligt med tid för att flytta fram positionerna. Inte bara i enskilda samtal – även om det är viktigt – utan på planen så att publiken i tv-sofforna blir påmind om vilka som står värd för nästa års fotbollsfest.

Därefter bör internationella idrottsorganisationer göra sin hemläxa. Mästerskap ska inte arrangeras av länder där arenor betalas med blod.

Ämnen i artikeln

Qatar
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt