Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-tempot-i-toppolitiken-ar-omanskligt-fler-borde-fundera-pa-mps-delade-ledarskap/

LEDARE

Susanne Nyström: Tempot i toppolitiken är omänskligt – fler borde fundera på MP:s delade ledarskap

Språkrörskollegorna Märta Stenevi och Per Bolund.
Språkrörskollegorna Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Jessica Gow/TT

Kraven på partiledare tycks ligga på gränsen till vad en enda person klarar av. Fler partier borde överväga att låta fler dela på bördan.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I dag för 40 år sedan bildades Miljöpartiet, som ville stå utanför blockpolitiken och enligt initiativtagaren Per Gahrton aldrig skulle bli ett etablissemangsparti. Sedan dess har de gröna placerat sig stadigt till vänster och i den senaste valanalysen skrev utvärderarna att det är illavarslande att endast 1 procent av väljarkåren menar att partiet förstår vanligt folk.

På så sätt stämmer titeln ”Vi blev som dom andra”, som journalisten Maggie Strömbergs bok om MP heter. Däremot finns det fortfarande åtminstone ett sätt på vilket de skiljer ut sig.

Medan övriga riksdagspartier har en partiledare som står ensam i fronten har Miljöpartiet två språkrör. Det innebär inte nödvändigtvis halv arbetsinsats, men med tanke på att livet som toppolitiker tycks ligga på gränsen till vad många mäktar med är det en rimlig lösning.

Det senaste vittnesmålet om ett nästan omänskligt tempo kommer från Jonas Sjöstedt (V) som i boken ”Allt kommer att bli bra” skriver om högt blodtryck, migrän med synbortfall och ett hjärta som slog oregelbundet av stress: ”Men det var bara att proppa i sig en Treo och köra på”.

Lösningen kan vara att ha en topptrio där första och andre vice ordförande tar större plats, att profilera partisekreteraren mer eller för all del ett helt delat ledarskap.

Även om språkrörsmodellen kanske inte är framtiden för de andra vore det sannolikt inte fel att i större utsträckning försöka sprida bördan. Inte minst eftersom exempelvis Jimmie Åkesson (SD) har varit utbränd och det under valrörelserna ofta inte blir många timmars sömn för partiledarna.

Lösningen kan vara att ha en topptrio där första och andre vice ordförande tar större plats, att profilera partisekreteraren mer eller för all del ett helt delat ledarskap, vilket bevisligen inte är omöjligt. Det fungerar för Miljöpartiet, och såväl Åkesson som Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD) har haft vikarier på grund av sjukskrivning respektive föräldraledighet.

Om man vill går det uppenbarligen utmärkt att dela på bollarna.

Läs fler texter av Susanne Nyström

Ämnen i artikeln

Ebba Busch
Annie Lööf
Per Bolund

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt