Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-vad-kommer-det-att-sta-i-historiebockerna-om-jonas-sjostedt/

Svensk politik

Susanne Nyström: Vad kommer det att stå i historieböckerna om Jonas Sjöstedt?

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur kommer Jonas Sjöstedt (V) att bli ihågkommen? Som partiledaren som släppte fram en rödgrön regering och var med och stängde dörren för SD? Eller ordföranden som fällde samma regering och därmed öppnade porten?

Jonas Sjöstedt (V) kommer att vara saknad i svensk politik. Inte bara i sitt eget parti och bland människor till vänster, utan även av riksdagskollegorna, som tackade av honom under onsdagens partiledardebatt. Om tackorden stämmer, vilket de sannolikt gör, kommer de att minnas en trevlig och vass debattör, som är högt respekterad, inte minst för sitt personliga engagemang för hemlösa.

Det är dock inte så historikerna kommer att sammanfatta gärningen. Då handlar det snarare om större skeenden eller enstaka ställningstaganden. Som att resa sig ur en tv-soffa, be svenskarna öppna sina hjärtan eller bidra till att Sverige tar en ny riktning. Och här kan Jonas Sjöstedts ande spela roll.

Förutom att han var den enda i plenisalen som tog upp haveriet med att uppgifter om enskilda skolor är hemliga, låg vänsterledarens fokus på las-utredningen som ska bli verklighet om inte parterna kommer överens innan månaden är slut. I sin sista partiledardebatt i riksdagen gjorde alltså Sjöstedt en markering genom att pressa statsminister Stefan Löfven (S) på just den fråga som han har sagt att han ska fälla regeringen på.

Vänsterpartiet kan fälla regeringen. Men då skrivs Jonas Sjöstedts eftermäle av dem som kommer i stället.

Ett tips till nästa vänsterledare: Gör inte det.

Inspireras i stället av Isabella Lövin (MP), som även hon försöker få in ett bestående avtryck. Dock inte genom att punktmarkera, utan genom att måla upp den större bilden, och förklara att hon önskar att politiker kunde tänka mer på morgondagens värld än på morgondagens valrörelse. Hon underströk att vi lever i tre globala kriser: coronakrisen, klimatkrisen och demokratikrisen, där den senare exempelvis handlar om så kallade starka ledare som attackerar rättsstaten, och som till varje pris måste motas tillbaka.

Den tanken bör vara högst levande i Vänsterpartiet. Ni kan fälla regeringen. Men då skrivs Jonas Sjöstedts eftermäle av dem som kommer i stället.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt