Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-vi-behover-sankta-skatter-inte-bidrag-for-att-flyga-till-spanien/

LEDARE

Susanne Nyström: Vi behöver sänkta skatter – inte bidrag för att flyga till Spanien

Amanda Schulman och Hannah Widell.
Foto: Anette Nantell

Den som vill slopa friskvårdsbidraget eller rot-avdraget möts av ramaskri från Särintressenas Riksorganisation – trots att den självklara lösningen borde vara att sänka skatten och låta folk välja sina fritidsintressen själva.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I ”Fredagspodden” konstaterar Hannah Widell och Amanda Schulman att resor till ljus och värme gör dem gott. Från att ha haft ångest och ont på flera ställen börjar Schulman sova på nätterna och vakna glad – allt som krävdes var några dagar i ett semesterparadis.

Slutsatsen är, som så ofta i Sverige, att det offentliga bör gripa in. I det här fallet genom att erbjuda resepengar eller flygcheckar, vilket i förlängningen antas minska ohälsan och gynna sjukvården.

Det finns inget illa med intentionen. Men i ivern att höja livskvaliteten för människor som mår dåligt försvinner som vanligt det faktum att alla inte gillar samma saker. Medan en del föredrar charterresor till Spanien njuter andra som mest när de snickrar i sommarstugan eller ligger på soffan och tittar på fotbolls-VM.

Det visar på problemet med många välvilliga avdrag och bidrag: De missar att människor är olika och har vitt skilda preferenser.

Det visar på problemet med många välvilliga avdrag och bidrag: De missar att människor är olika och har vitt skilda preferenser, och att varje krona som skickas till dem som väljer ”rätt” tas någon annanstans ifrån.

Med riktade insatser premieras de som köper gymkort (friskvårdsbidrag), renoverar köket (rot-avdrag), har städhjälp (rut-avdrag) och drar utomlands (flygcheck) ekonomiskt. Samtidigt får den som skaffar cykel och löparutrustning för att friskvårda sig ingenting. Inte heller den som sparar tid i vardagen genom att äta hämtmat (men städar själv) eller helst kopplar av i en segelbåt långt ute till havs.

Därför bör den som bryr sig om sina medmänniskors hälsa och fritid inte föreslå ännu en skattefinansierad punktinsats för att styra upp ytterligare ett problem som alla inte har. Lösningen är snarare att ta ett steg tillbaka, rensa upp i bidrags- och avdragsdjungeln, för att i stället satsa på breda sänkningar av inkomstskatten.

Då kan folk göra vad de vill – inte det som subventioneras.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström