Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-vissa-friheter-far-inte-rubbas-ens-i-coronakrisens-namn/

Ledare

Susanne Nyström: Vissa friheter får inte rubbas ens i coronakrisens namn

I dag är det pressfrihetens dag.
I dag är det pressfrihetens dag. Foto: Alexander Mahmoud

Just nu används coronapandemin som ursäkt för att inskränka mediernas frihet. Det gäller i Ungern – och förra veckan även i Örebro. 

I takt med den pågående spridningen av coronaviruset hotas och utmanas samtidigt mediefriheten världen över. Så skrev Sveriges Radios vd Cilla Benkö tidigare i veckan inför pressfrihetens dag den 3 maj.

Hon exemplifierar med att det i länder som Ungern, Japan, Thailand och Kambodja införts stränga undantagslagar som innebär kraftiga begränsningar. Förändringarna motiveras med att världen befinner sig i ett krisläge, vilket är en rejäl tankevurpa eftersom det är minst lika viktigt – kanske till och med viktigare – att beslut, system och makthavare granskas nu som annars.

Man behöver dock inte blicka utomlands för att hitta förbättringspotential. När Reportrar utan gränser presenterade årets pressfrihetsindex hade flera europeiska länder som traditionellt ligger högt halkat ned i rankningen och Sverige gått från trea till fyra, bland annat på grund av nättrakasserier.

Örebro kommun gick förra veckan ut med att meddelarfriheten inte längre gäller för medarbetare som hanterar coronaviruset.

Men det finns även annat smolk i bägaren. Örebro kommun gick förra veckan ut med att meddelarfriheten inte längre gäller för medarbetare som hanterar coronaviruset, rapporterar Nerikes Allehanda. Budskapet publicerades på intranätet och Sveriges sjätte största kommun backade först efter att tidningen fått nys om saken och förklarat att beslutet strider mot grundlagen, inskränker yttrandefriheten och att människor har rätt att tala med medierna.

Det visar varför pressfrihetens dag behövs. För syftet är inte bara att hedra de uppoffringar som gjorts för friheten runt om i världen, utan även att påminna makthavare om att de är skyldiga att upprätthålla yttrandefriheten, som finns inskriven i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Där står det bland annat att var och en har rätt att söka, ta emot och sprida information. Det gäller oaktat det krisläge som världen, Sverige och Örebro befinner sig i.