Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-yttrandefriheten-fortjanar-battre-vakthundar-an-sa-har/

LEDARE

Susanne Nyström: Yttrandefriheten förtjänar bättre vakthundar än så här

Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad.
Foto: Elin Åberg

Polisen har upplevt press från både den nuvarande och den förra regeringen om att stoppa koranbränningar, trots att yttrandefriheten är skyddad i grundlagen. Hur hamnade Sverige här?

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Under det senaste året har Sverige utsatts för ett test: Klarar vi av att värna yttrandefriheten även när den har ett högt pris?

Svaret är nej. Det märks på hur både polis och politiker har hanterat högerextreme Rasmus Paludan och hans fäbless för att bränna koraner.

Hade han fått avslag vid något enstaka tillfälle hade det väl varit en sak. Men förra året nekade polisen honom demonstrationstillstånd gång på gång – trots att domstolar i dom efter dom förklarade att myndigheten inte hade rätt att göra det.

Polisen har alltså medvetet tänjt på lagen och satt yttrandefriheten på undantag. Och det skedde inte av vilken anledning som helst. Enligt dokumentation som DN:s Åsa Erlandsson har tagit del av upplevde polisledningen press från den dåvarande S-regeringen att stoppa aktionen.

Den här gången var det Paludan som stresstestade Sverige. Lagstiftningen och domstolarna höll. Polisen och politikerna föll.

Därefter, i spåren av reaktionerna på att Paludan eldat ännu en koran i januari i år, gick polisen ett steg längre och förbjöd koranbränningar helt. Också det efter att polisen enligt DN:s källor upplevde tryck från regeringen, nu ledd av Moderaterna, som ville att Turkiet skulle släppa in Sverige i Nato.

Efter det slog förvaltningsrätten för elfte gången på mindre än ett år fast att polisbeslutet var fel.

Här är det dags att stanna upp och fråga sig vad det är som pågår. Det är illa nog att polisen, som ska upprätthålla lagen, aktivt stryper det fria ordet. Men det är än värre om politiker lägger sig i enskilda beslut och går emot den lagstiftning som riksdagen har klubbat igenom.

Yttrandefriheten är inte bara till för att skydda det ädla och älskvärda. Det är när någon gör eller säger sådant som provocerar, och som har ett pris för Sverige, som reflexerna prövas.

Den här gången var det Paludan som stresstestade Sverige. Lagstiftningen och domstolarna höll. Polisen och politikerna föll.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström