Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/svart-test-for-magdalena-andersson-men-inte-det-svaraste/

LEDARE

Ledare: Svårt test för Magdalena Andersson – men inte det svåraste

Budgetpromenad.
Budgetpromenad. Foto: Magnus Hallgren

DN 21/9 2021. Något reformprojekt rymmer inte budgeten – om Magdalena Andersson blir nästa S-ledare måste hon formulera ett sådant inför valet nästa år.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Den blev en avskalad budgetpromenad för Magdalena Andersson på måndagen. Pandemin satte åter stopp för det traditionsenliga pressuppbådet.

Men Andersson verkade rätt nöjd ändå, vilket inte är särskilt konstigt. Det har varit en behaglig månad för finansministern.

Kröningen som efterträdare till statsminister Stefan Löfven har gått som på räls. Med jämna mellanrum har ministerkollegorna hållit pressträffar där de förklarat varför hon är bäst. Själv har Magdalena Andersson presenterat miljardsatsningar på löpande band.

Nu tar de svåra uppgifterna vid. Hon ska lotsa budgeten genom riksdagen. Och – givet att hon blir nästa S-ledare – säkra stöd i en statsministeromröstning och mejsla fram ett nytt socialdemokratiskt projekt.

Vad gäller punkt ett är det ett svårt men inte omöjligt uppdrag.

Magdalena Andersson väljer att satsa ordentligt när Sverige ska återstartas efter pandemin. Reformutrymmet – 74 miljarder – är det största någonsin inför ett valår.

Gott så. En för snabb åtstramning riskerar att hämma återhämtningen, som Andersson själv ständigt upprepar och som företrädaren Anders Borg (M) också har påpekat.

Hur används de 74 miljarderna?

En vänstersväng påstår vissa. Det är lite löjligt.

Visst finns där en hel del poster som inte hade funnits i en borgerlig budget. Eller för den delen om samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna fortsatt. Men givet hur mycket pengar som spenderas är det anmärkningsvärda snarast avsaknaden av stora ”svängar”.

En för snabb åtstramning riskerar att hämma återhämtningen, som Andersson själv ständigt upprepar och som företrädaren Anders Borg (M) också har påpekat.

I stället handlar det i första hand om att öka resurserna till välfärdens kärnområden i pandemins kölvatten, något som de flesta är överens om. Och klassiska stimulans- och arbetsmarknadsåtgärder för att kicka igång ekonomin och mota arbetslösheten. Det är också okontroversiellt.

Så är också syftet i första hand att ge ekonomin fart, inte att skicka iväg Sverige i en ny riktning. Något annat är inte möjligt i den här riksdagen med ett år till valet.

Kommer finansministern att få igenom sin budget?

För V borde det ändå vara svårt att inte trycka grönt. Magdalena Anderssons förslag kommer att vara bättre för Nooshi Dadgostar (V) än det alternativ M, KD och SD förväntas förhandla fram i finansutskottet.

En ren M-budget kan säkert göras aptitlig för C, och därmed minska partiets vilja att hjälpa finansministern. Men för att en sådan ska kunna slå regeringens alternativ behövs SD:s röster. Sakpolitik som attraherar Sverigedemokraterna – som sänkningar av biståndet och strukna klimatsatsningar – stöter i sin tur bort centerpartisterna.

Fixar Magdalena Andersson att säkra stöd för budgeten lär hon också – ifall hon som väntat blir S-ledare – göra det i en statsministervotering. Både Annie Lööf (C) och V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson har indikerat att processerna kommer att kopplas ihop.

Men sin tredje uppgift löser Magdalena Andersson inte med sin budget. Det handlar alltså just om att staka ut en ny riktning, att formulera ett projekt för socialdemokratin till valet nästa år.

Det måste innehålla konkreta förslag som tar sig an viktiga samhällsproblem – klimatkrisen, bristerna inom vård och omsorg som pandemin blottat, gängkriminaliteten och utanförskapet. Och som kan entusiasmera S-väljare och locka nya från andra sidan blockgränsen.

Eftersom det knappast heller efter nästa val finns några förutsättningar för Socialdemokraterna att säkra makten med endast rödgröna partier måste det dessutom vara ett projekt som ligger nära mittfåran – som kan jämkas och kompromissas med liberala och borgerliga partier.

Det är ett konststycke som kan bli bra mycket svårare än att få igenom budgeten och väljas till partiledare.

Läs mer:

Miljarder till vården i regeringens budget

Fem saker du måste veta om nya budgeten

Sparekonom: De flesta är vinnare på budgeten

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt