Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sverige-behover-ett-obamacare-for-tanderna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Valets viktigaste välfärdsfrågor

Foto: Magnus Bard

DN 19/8 2018. God välfärd är inte detsamma som ett ständigt växande utbud av ”gratis” tjänster. Men det finns liberala välfärdsreformer att sjösätta.

VAL 2018

Den 9 september blir ”en folkomröstning om välfärden”, hävdar Stefan Löfven. Det är lika mycket nys varje gång det sägs. Nej-sidan i kampanjen finns inte. Löfvens egen linje i valet är fortfarande suddig. Ja till välfärd! Men vilken då?

De liberala partierna i riksdagen får också gärna besvara frågan. Svenska socialdemokrater äger inget patent på välfärdsstaten. Socialförsäkringarna, pensionerna, vården och den sociala servicen har historiska rötter som korsar land- och blockgränser. Ursprunget är snarast liberalt. Fortsättningen borde också vara det.

God välfärd är inte detsamma som ett ständigt växande utbud av ”gratis” tjänster och varor. Vi betalar in under arbetslivet, och de flesta av oss får pengarna tillbaka när vi tar ut föräldrapenning och när barnen sätts i förskolan. Eller om vi har otur och blir sjuka. Eller om vi har tur, och möter en lång ålderdom.

Upplägget är en försäkring mot olika sociala risker. Först mot det vågstycke det innebär att komma till världen. Sedan mot farorna som människan löper genom hela livet. Eget ansvar är ändå en hörnsten i modellen.

Transfereringssystemen har förändrats. Inkomstbortfallsprincipen – att stöd ska stå i proportion till tidigare lön – har försvagats. Numera är det få som har a-kassa i nivå med tidigare inkomst.

Ett slags statlig grundplåt som kan kompletteras med privata försäkringar behöver inte vara fel. Stigande löner har skänkt människor större marginaler till nöden. Men det finns också en gräns. När regeringen häromåret höjde taket i a-kassan var det första gången sedan 2002. Det borde höjas igen, inom en inte alltför fjärran framtid.

Ännu mer angeläget är dock att fler går med. Obligatoriska socialförsäkringar är en liberal princip. Den borde gälla även a-kassan. Samtidigt borde ersättningen göras mer modern, mer företagarvänlig och frikopplad från facken.

Hellre vårda systemen än vidga dem, är annars en princip som politiken borde följa. Sjukförsäkringen kräver ständig politisk disciplin. Det ska vara en trygghet mot förlorad arbetsförmåga, inte en social ventil.

Svenska kommuner och landsting sysselsätter över en miljon svenskar. Att den offentliga sektorn missköter sig som arbetsgivare är ett av välfärdens verkliga problem. Partierna gör den en stor otjänst när de vidgar vår rätt att nyttja redan ansträngda verksamheter.

Förskolan är ett exempel. Att småbarn går i små barngrupper är viktigare än att föräldrar får fler timmar. Detsamma kan sägas om äldreomsorgen: Det är ett recept på försämrad välfärd att ge människor över en viss ålder automatisk rätt till omsorg.

Nya system måste betalas genom skattehöjningar. Alternativt: mer av egenavgifter och nya typer av försäkringar.

Konjunkturinstitutets senaste siffror antyder att det kommer att kosta omkring 100 miljarder kronor att bevara nuvarande personaltäthet i välfärden under 2019–2022. Den summan motsvarar i princip hela det ”reformutrymme” som finansminister Magdalena Andersson visade i veckan.

Eventuella nya system och förmåner måste alltså betalas genom skattehöjningar. Alternativt: mer av egenavgifter och nya typer av försäkringar.

Tandvården skulle kunna förbättras på det sättet. Ny kunskap om tandhälsans överlappning med annan hälsa – tandlossning ökar till exempel risken för hjärtinfarkt – talar för att tillgången borde öka. Högkostnadsskydden är otillräckliga för många.

Men i stället för de kostnadsexplosioner som Vänsterpartiet kräver går det att föreställa sig en ny, liberal modell. Obligatoriska och subventionerade tandvårdsförsäkringar, exempelvis. Varför inte ett ”Obamacare” för tänderna?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.