Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sverige duckar när världen tränger sig på

Defensivminister Wallström.
Defensivminister Wallström. Other: Anette Nantell

15/2 2018. Regeringens utrikesdeklaration är motsägelsefull. Och den är feg och defensiv när det gäller Kina.

Jag är ingen algoritm, sa miljöpartisten Valter Mutt i riksdagens utrikesdebatt och vann en del sympatiska leenden. MP är inte sällan emot den regeringslinje som ska följas, och dess utrikespolitiske talesman Mutt dessutom i opposition mot det egna partiet. Kullerbyttorna kan bli rätt komiska.

Bakom finns ett allvar. Flera talare framhöll den samsyn som råder inom svensk utrikespolitik, och det stämmer på många sätt. Men i regeringen är MP inte överens med sig självt, och även socialdemokratin är delad när det gäller landets säkerhet. Utrikesminister Margot Wallström företräder en variant, försvarsminister Peter Hultqvist en annan. Alla de borgerliga partierna är numera för ett Natomedlemskap.

Wallström pekar i utrikesdeklarationen korrekt ut Ryssland som hotet mot den europeiska säkerhetsordningen. Av detta dras inga logiska slutsatser. Hon hyllar den militära alliansfriheten och fastslår samtidigt att Sverige inte kan stå passivt om ett land i EU eller Norden angrips. Vi förväntar oss motsvarande stöd. Det skorrar betänkligt.

Övergreppen mot och fängslandet av Gui Minhai förbigås med största möjliga tystnad, vilket har präglat Wallströms hållning i fallet.

Nato måste enligt Wallström hållas borta, trots att Sverige gör allt med Nato utom att vara medlem. Hultqvist försöker kompensera genom att sluta förbund med Finland - och framför allt USA, försvarsalliansens ryggrad. Under onsdagens riksdagsdebatt använde Wallström i stället Donald Trump som det stora argumentet mot Natointräde.

Utrikesministern talade länge och väl om vådan av kärnvapen. Själv har hon dragit i strid för den konvention om förbud som tagits fram inom FN:s ram, medan Hultqvist självklart håller emot. Varken USA eller Nato kan avskaffa några kärnvapen så länge Ryssland, Kina och Nordkorea behåller dem. Och vad Wallström än drömmer på nätterna är Sverige beroende av både USA och Nato, som regeringen hoppas ska komma och rädda oss även om vi saknar de kollektiva försvarsgarantierna.

Att skriva under FN-konventionen skulle slå undan benen på regeringens säkerhetspolitik. Tyvärr finns det mer som inte hänger ihop.

Valter Mutt överraskade med att vara mycket tydlig om Kina. Han beskrev hur president Xi Jinping har koncentrerat makten till sig själv. Och han tog upp hur behandlingen av den kidnappade svenske bokförläggaren Gui Minhai ”för tankarna till kulturrevolutionens skådeprocesser”.

Wallströms utrikesdeklaration låter meddela att Sveriges ”relation med Kina är omfattande”. Övergreppen mot och fängslandet av Gui förbigås med största möjliga tystnad, vilket har präglat Wallströms hållning i fallet. Moderaternas Jonas Jacobsson Gjörtler nämnde Guis namn, men bara för att säga sig stå bakom de krav regeringen har fört fram. Ett parti som planerar att överta utrikesministerposten till hösten smyger försiktigt.

Kina är inte vilket land som helst. Det är en framväxande stormakt med allt större ekonomiska muskler och ambitioner i världen. Men det är också en kommunistisk diktatur där förtrycket hårdnar. Minsta uppstudsighet mot regimen renderar fängelse. Domstolarna är underordnade det härskande partiet. I FN trycker Kina på för att ändra definitionen av mänskliga rättigheter så att den passar tyranner.

Sverige får inte tiga när diktaturens tentakler fångar våra medborgare. Och Sverige står inte ensamt, utan har EU som medel för att sätta press bakom orden.

Regeringens utrikesdeklaration är feg och passiv, och oppositionen inte mycket bättre. Sedan hjälper det inte hur många gånger Margot Wallström skryter med att Sverige sitter bredvid Kina i FN:s säkerhetsråd.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.