Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sveriges-kristna-rad-nekad-behandling-vacker-fragor-om-varderingar/

Replik Ledare

Sveriges kristna råd: Nekad behandling väcker frågor om värderingar

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Fredrik Sandberg/TT

REPLIK. Hanne Kjöllers kolumn på ledarsidan kräver kommentarer, skriver presidiet för Sveriges kristna råd.

1. Artikeln insinuerar att vårdanställda gjort sig skyldiga till aktiv dödshjälp

I stället skriver presidiet för Sveriges kristna råd att ”personalen i vården har gjort ett enastående arbete under hård press”. Enstaka fall har kommit till allmänhetens kännedom där människor har valts bort trots tomma vårdplatser. Om en person på grund av sin ålder nekas behandling som sedan visar sig rädda dennes liv, väcks frågan om det har smugit sig in en värdering som vi egentligen inte vill stå för. Och då är det rätt att en kommission vänder också på den stenen. Det är inte bara berättigat utan nödvändigt att vi frågar oss hur detta rimmar med stolta ord om alla människors lika värde. 

2. Olämpligt att tala om ”våra äldre”

Det är rätt att ”våra” kan uttrycka ägande. Både rättmätigt (vår egendom) och orättmätigt (våra kvinnor). Samtidigt kan ”våra” också vara ett uttryck för samhörighet och ansvar, som när vi talar om vår hemstad eller våra kollegor och våra äldre. Extremhögerns tal om invandrare som våldtar ”våra” kvinnor som Kjöller tar som exempel ska inte hindra oss från att uttrycka samhörighet och ansvar genom ord som vi och vår. Ett gott samhälle klarar sig inte bara med talet om jag och de, det behöver också dimensionen av vi och vårt.

3. Präster ska hålla ut, hålla om, och hålla tyst

Ja, präster, pastorer och diakoner räds inte dödsbäddar och förtvivlan. De ska hålla ut, hålla om i bön och nästankärlek och iaktta tystnadsplikt i själavården. Men i övrigt gäller: ”Hjälp oss att ej kallt se och tåla allt, men när det blir brott att tiga, kom att våra läppar viga och gör rösten varm av din kärleks harm” (svenska psalmboken 284:4). 

4. Eutanasi och dödshjälp

Eutanasi är ett bredare begrepp än dödshjälp. Det senare används inte i artikeln utan är rubriksättarens val. Ordagrant betyder eutanasi god död, som i det bibliska att få dö ”gammal och mätt av år”. Nu är ordet dock för alltid befläckat av nazisternas program att sortera människor genom att skilja de vars liv ansågs värt att levas från de vars liv inte ansågs värt att levas. Artikeln anklagar ingen för att genomföra eutanasi, men den ställer frågor om människovärde och mänsklig värdighet.

5. Varför engagerar dessa frågor?

Texten vidrör en öm punkt. Enligt World Value Survey ligger Sverige bland de fem sämsta länderna när det gäller att se med respekt på människor över 70 år. Samtidigt vet vi: Den värdighet som ett samhälle behandlar sina medlemmar med – oavsett styrka, ålder och så vidare – är ett mått på allas trygghet och tillit.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt