Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sveriges valrörelse måste också handla om Europa

Foto: MAGNUS BARD

DN 24/5 2018. Ska Sverige förbli en europeisk enstöring? Partierna borde i alla fall svara ordentligt på frågan.

Brexit har gjort avtryck i den europeiska folkopinionen. Men inte som en vision att kopiera, utan som avskräckande exempel. EU-parlamentets Eurobarometer, som presenterades på onsdagen, visar att stödet för unionen har stigit till den högsta nivån sedan början av 1980-talet.

EU är inte så dumt, trots allt. Alternativen verkar definitivt sämre.

Sådan är också den allmänna insikten här hemma. Glöden för det europeiska projektet är begränsad. Stödet, snart 25 år efter folkomröstningen, är ändå fast. Sju av tio svenskar tycker att medlemskapet är en bra sak – att jämföra med exempelvis åtta av tio danskar och nio av tio irländare. Sverige är en lagom entusiastisk medlem.

Stefan Löfvens regering har gett denna halvhjärtade kärlek ett ansikte. Visserligen stod den svenska stats­ministern som värd för ett stort ”socialt toppmöte” i fjol. Men det låg vid sidan av de mest brännande förhandlingarna i EU-kretsen.

Det dröjde också halvvägs in i mandatperioden för Löfven att inse att det var ett misstag att avskaffa EU-ministerposten. Under tiden har den rödgröna regeringen främst ägnat sina utrikesmödor åt andra projekt. Platsen i FN:s säkerhetsråd har trängt undan allt annat.

I veckan hölls ett möte i Örnsköldsvik med ledarna i våra närmaste grannländer. Visst är den nordiska gemenskapen viktig, även FN-engagemanget.

Men när Bryssel kommer i tredje hand får det konsekvenser. Sverige står helt ensamt mot Kina i ärendet med den svenske medborgaren Gui Minhai, som rövats bort under skandalösa former. Det bådar illa för framtiden. Ett annat exempel är att Stefan Löfven inte satt med vid bordet när ett dussintal EU-ledare nyligen diskuterade asylrättens framtid.

Det ligger förstås i den svenska regeringens intresse att ha ett ord med i laget. Dessutom: Om andra medlemmar inte ser oss som ett nyckelland ens när det gäller migrationsfrågor, vad säger det om Sveriges ställning? Spelar vi i andra divisionen? Tredje?

Spelar vi i andra divisionen? Tredje?

Det vore i så fall en sorglig paradox; Sverige är en av den inre marknadens tyngre ekonomier. Till på köpet stor nettobetalare till unionens budget, och lydig följare av de regler som andra tänjer frejdigt.

Motiven till att åter försöka närma sig EU:s kärna är flera. När britterna gör sorti blir Sverige mer av en ensam ö. Hotet om handelskrig – med antingen USA eller Kina som motpart, eller båda två – svävar över Europa. Frihandeln har sällan behövt en starkare röst. Och nästa franska president kan mycket väl bli en hårdnackad protektionist.

Vårens val i Italien har blottat flera av unionens sår. Inte minst hotar den brokiga alliansen av populister att omintetgöra flera år av skör ekonomisk återhämtning efter eurokrisen. Invandringsmotståndet i den väntade regeringen lär samtidigt inte göra det lättare att finna konstruktiva lösningar i flyktingpolitiken.

Därtill utmanar Italien EU:s sammanhållna linje mot Putins Ryssland. Som om det inte var nog med Polens och Ungerns uppror mot den europeiska demokratins normer.

Moderatledaren Ulf Kristersson höll i förra veckan tal om sin agenda i Europapolitiken. Han berörde bland annat EU:s hållning i det som börjar likna ett kallt krig med Kina. Unionens klimatpolitik ströks under. Försiktigt lyftes också frågan om medlemskap i euron. Sådant förtjänar mycket större plats i valrörelsen.

Ska Sverige förbli en europeisk enstöring? Partierna borde i alla fall svara ordentligt på frågan.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.