Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/tack-for-ert-mod-och-er-kyla-finland/

LEDARE | KRÖNIKA

Ledare: Tack för ert mod och er kyla, Finland

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin har imponerat.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin har imponerat. Foto: Markku Ulander/AFP

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin ställde sig på torsdagen bakom en finländsk ansökan till Nato. Därmed är beslutet i praktiken fattat – också för Sverige.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Klockan nio svensk tid torsdagen den 12 maj 2022 slog historien över. Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade utan omsvep att de ställer sig bakom en ansökan till Nato. Därmed är frågan i praktiken avgjord både för finsk och svensk del. (Det formella finländska beslutet fattas först på söndag, men det är en teknikalitet.)

Budskapet var glasklart: ”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.”

Det är en effektiv illustration av hur Finlands politiska ledare har hanterat den allvarstyngda perioden sedan Ryssland invaderade Ukraina. Nedtonat, samspelt, utan åthävor.

Kontrasten till hur den svenska processen har skötts är i flera och viktiga avseenden slående.

Grundförklaringen är förstås den historiska erfarenheten och det geografiska läget. Finland låg i krig med Ryssland för bara ett trekvartssekel sedan och hade Sovjethotet hängande över sig på ett helt annat sätt fram till 1990-talet. Gränsen till Ryssland är den längsta i Europa. Det borgar för ett helt annat allvar.

Man ser det i besluten att inte avveckla den nationella krisberedskapen under de ljusa åren på 1990- och 2000-talet, och man märker det på de finländska reflexerna. Vaksamheten inför hotet från öst är nedärvd från tidigare generationer, konstaterade en pensionär i gränsstaden Villmanstrand i Aktuellt (10/5). Till skillnad från i Sverige har de flesta förnödenheter för att klara sig i flera dagar, i enlighet med myndigheternas rekommendationer.

Kanske är det så att de finländska ledarnas allvarstyngda pragmatism helt enkelt speglar folkets?

Men framför allt märker man det finska allvaret i hur Natoprocessen har hanterats. Niinistö har varit lugn och respektfull men samtidigt mycket tydlig och transparent. Han har sonderat med Joe Biden i Vita huset och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. Hela tiden har han hållit den finländska befolkningen uppdaterad om processens eventuella framsteg eller stötestenar.

Marin har agerat med samma integritet. Hon var tidigt tydlig med att hon tagit personlig ställning i sak, men har inte velat yppa den av respekt för den parlamentariska processen. Jämför med Magdalena Andersson, Ann Linde och Peter Hultqvist som inledningsvis agiterade stenhårt mot Natoförespråkarna i oppositionen, började svänga tydligt i april men fortfarande understryker att de själva saknar personlig åsikt i sakfrågan.

Kanske är det så att de finländska ledarnas allvarstyngda pragmatism helt enkelt speglar folkets? Omsvängningen i synen på Natomedlemskap har trots allt varit exceptionell. För bara fem år sedan var knappt 20 procent av finländarna för. I dag är siffran 76 procent. Riksdagsledamöterna har gjort samma resa. 126 av 200 står bakom en finsk ansökan. Endast tio är öppet emot.

Det finns en samstämmighet och en verklighetsinsikt på andra sidan Östersjön som varit central också för Sverige i ett avgörande historiskt ögonblick. Finland har helt enkelt haft modet och kylan att gå i bräschen när det krävts. Tack för det.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Marin skulle meddela sitt beslut senare under torsdagen.

Läs mer:

Niinistö och Marin: ”Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”

Philip Teir: Det här innebär en ny väg för Finland

Få politiker emot när Finland närmar sig Natoansökan

Ämnen i artikeln

Nato
Finland
Sanna Marin

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt