Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/tala-klarsprak-om-sd-ulf-kristersson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tala klarspråk om SD, Ulf Kristersson

Foto: Claudio Bresciani / TT

DN 21/6 2018. Det kvittar om partiledaren är en Anna eller en Ulf. DN/Ipsos junimätning visar att Moderaternas dilemma fortfarande heter Jimmie Åkesson.

Återigen ser det ut som att Sverigedemokraterna, nu med 20 procent, lockar fler väljare än Moderaterna. Kristersson sjunker mot den nivå i opinionsmätningarna som gjorde situationen omöjlig för företrädaren Kinberg Batra. Dessutom är hennes dilemma också hans: Vilket sorts djur är SD? Går det att tämja? Passar det måhända som borgerligt sällskap?

Anna Kinberg Batra slog förra året fast att en moderat får lov att tala med en sverigedemokrat. Men den praktiska innebörden av detta slopade kontaktförbud förblev mångtydig. Förvirringen bidrog till en moderat förtroendekris, och röran reddes aldrig ut. Efterträdaren Kristersson har lämnat frågorna halvt obesvarade.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vädrade nyligen idén att Moderaterna borde ordna någon form av migrationspolitisk uppgörelse med SD. Inga problem, sa Bali. ”Helt och fullständigt uteslutet”, kontrade partikollegan Lars Beckman, med vilket ledningen instämde.

Partilinjen är ändå dubbel. På nyhetsplats i dagens DN beskriver moderata politiker sitt bryderi. Företrädare i Malmö och Landskrona pratar om att man kan ha ”korridorsamtal” med SD, men inget konventionellt samarbete. Det är ett eko av det resonemang som Kinberg Batra snodde in sig i.

Ulf Kristersson själv har uteslutit till exempel budgetförhandlingar med Jimmie Åkesson. Men ”om riksdagen har åtta partier så ska vi inte låtsas att det är sju” (DN 9/6). Jaha, nähä? Vart leder denna matematiska truism? Moderaterna får faktiskt ursäkta den väljare – och den arma moderata riksdagsledamot – som eventuellt inte hänger med.

Att Moderaterna, som DN också rapporterar på nyhetsplats, låter sig överraskas när SD gör utspel i enlighet med sin egen politik är lika gåtfullt. Flera händelser sägs ha förbryllat M, en var när Jimmie Åkesson nyligen formulerade krav på en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet.

Ingen kan låtsas bli överraskad när Söder rekapitulerar denna mörka och enfaldiga syn på människan.

Men Swexit har länge stått som första punkt i Sverigedemokraternas EU-politik. Partiprogrammet har inte skrivits om på sistone. Och varför skulle Åkesson tona ned sitt krav? Skulle han låta sig avskräckas av det brittiska kaoset? Nej, EU:s fördrag och direktiv står ändå mitt i vägen för viktiga delar av partiets nationalistiska vision. En sverigedemokrat är inte ”hallänning, svensk, europé”. Han är svensk, svensk, svensk.

Ja, det var ju det. SD-toppen Björn Söders resonemang häromsistens om att judar och samer inte är svenskar ligger helt i linje med vad som sagts förut. Ingen, inte heller någon moderat, kan låtsas bli överraskad när Söder rekapitulerar denna mörka och enfaldiga syn på människan.

Somliga tycks tro att SD är ett parti som är benäget att ompröva ståndpunkter som möter hård och berättigad kritik. Det är det inte. Det fnyser åt ”globalister” och ”kulturmarxister”.

Jimmie Åkesson brukar själv spela förvånad när det uppdagas att hans partikamrater hyllar mordbränder mot muslimer och skriver saker som ”Förstör alla spår av islam i vårt svenska samhälle” (Expressen, 19/6). Fast även sådant följer ett mönster. Sverigedemokraterna må ha försökt tukta den öppna rasismen, men islamofobin spirar. Och i partiprogrammet finns en dunkel biologistisk mysticism kvar.

Om detta hjälper det inte att önsketänka. Ulf Kristersson behöver förklara tydligare hur han ser på Sverigedemokraterna, och hur han föreställer sig eventuellt stöd från detta parti.

Läs mer: SD utmanar M om andraplatsen

Läs mer: Pressen ökar på Moderaterna efter SD:s uppgång 

Läs mer: Karin Eriksson: Kristersson verkar samla fler vuxenpoäng än väljare

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.