Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

”Tala tydligt till Vladimir Putin”

Ansvarig för aggressionspolitiken.
Ansvarig för aggressionspolitiken. Foto: Klimentyev Mikhail

EU har hittills uppträtt som ett förstorat och neutralt Schweiz i förhållande till Ryssland. Det är hög tid att ändra hållning.

Öppet brev till EU:s politiska ledning

Hyckleri, dumhet och tystnad inför de framryckande nazistiska och stalinistiska totalitära regimerna kommer alltid att förbli 1900-talets dystra minne. Att vi blundade för annekteringen av Österrike, Tjeckoslovakien och de baltiska staterna kommer alltid att vara Europas skam. Ingen talade så vackert om fred och folkrätt som Hitler och Stalin, och ingen begick så många brott som dessa diktatorer.

I dag är Europa tyst om Ryska federa­tionens president Vladimir Putins stridslystna imperialism. Väst tolererar tyst hans aggressivitet som helt klart kränker andra länders suveränitet: Moldaviens, Georgiens och främst av alla – Ukrainas.

EU uppträder som om det vore en större version av det neutrala Schweiz i dagens värld. Det gäller i synnerhet politikens och näringslivets elit. Men Europa är inte som ett förstorat Schweiz. Två blodiga världskrig började där.

Därför är vi skyldiga att vara vaksamma och uppträda som vår tids kapitolinska gäss. Vi får inte falla för den gamla illusionen, vi får inte godta lättvindig konformism. Vi har en plikt att tala tydligt och med allt eftertryck.

Putin ska inte identifieras med den ryska nationen, lika lite som Brezjnev identifierades med den ryska nationen när han invaderade Afghanistan. Det var den ärlige och modige dissidenten Andrej Sacharov som då var Rysslands äkta och sanna röst. Många år senare stod han i det ryska parlamentet och talade om ”detta skamliga krig”.

Det pågående kriget med Ukraina, som började med annekteringen av Krim, och de fortsatta provokationerna i landets östra del är skamliga, tragiska och farliga. De åtföljs av beslut av Putins regering som förkväver de demokratiska friheterna i Ryssland.

Försoning leder ingenvart. Putin är ingen politiker av det europeiska slaget; hans levnadssätt präglas av permanent äventyrlighet. Det finns illavarslande tecken på att han redan har öppnat en ormgrop. Äventyrare och chauvinister som är lystna på erövring och blod beger sig till Ukraina från Ryssland. Att utrusta dessa banditer med förstklassigt krigsmateriel är en förbrytelse.

Vi, chefredaktörer för tidningar över hela Europa, uppmanar EU-ländernas ledare att sätta stopp för Putins aggressivitet. Erfarenheten lär oss att det är bortkastad möda att tala med honom, såvida inte dialogen stöds av enighet och fasthet. Putin har ingenting till övers för svaga och ryggradslösa motståndare. Han verkar se EU i det ljuset: de pratar och pratar medan Kreml fortsätter att överskrida fler och fler ”röda linjer”. Putin skickar alltjämt vapen och legosoldater till östra Ukraina. Han samlar alltjämt sina trupper utefter gränsen. Men Ukraina har rätt att välja de europeiska demokratiernas väg och ukrainarna har rätt att leva i en hederlig stat. EU:s framtid kan avgöras i dag i östra Ukraina.

EU:s medlemmar bör sätta in alla påtryckningsmedel: stoppa all leverans av vapen till Ryssland, införa ekonomiska och politiska sanktioner. Sammanhållning mot Putin är det verkliga svaret på Ukrainakrisen.

Översättning: Margareta Eklöf

Uppropet sampubliceras i bland andra tidningarna

Le Monde

Die Welt

El País

La Stampa

de Volkskrant

Der Standard

Hospodarske Noviny

Denník SME

Dario de Noticias,

Lietuvos Rytas

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.