Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Titta han snackar – men vad säger Ulf Kristersson?

Foto: Thomas Karlsson

DN 2/7 2018. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha ett öppet mandat. Det är mycket att begära av väljarna.

Moderatledaren Ulf Kristersson invigde på söndagen årets Almedalsvecka i Visby och gjorde det med ett program han kallade ”Rivstart för Sverige”. Nästa regering – helst alliansledd – ska accelerera snabbt. Vart?

Kristersson har själv haft en kort startsträcka som partiledare. När han tillträdde med mindre än ett år till valdagen kunde förutsättningar ändå ha varit sämre: Opinionssiffrorna hade nått botten, stridslusten i partidistrikten var slut. Den snabba återhämtningen skänkte Kristersson auktoritet innan han ens hade hunnit staka ut en egen kurs.

Han saknar vissa saker. Alla partier behöver en bra fiende. Ett 20-procentparti som vill bilda regering måste dessutom ha goda vänner. Kristersson har inte riktigt lyckats uppfylla något av behoven.

Allianskamraterna ligger i bittert gräl med varandra kring den symboliska frågan: Ska SD få ordförandeposter i riksdagens utskott? Vad de borgerliga vännerna egentligen är oense om är naturligtvis regeringsfrågan. Samarbetsmotorn skär ihop så fort partierna närmar sig ämnet.

Samtidigt fortsätter Moderatledaren att ha problem att utmana sina huvudfiender Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. Han har undvikit skarpa dueller med Sverigedemokraterna eftersom partistrategerna befarar att det skrämmer bort SD-väljare. Hämningen släppte dock under kvällens tal i Almedalen. Det var första gången som Ulf Kristersson formulerade en skarp och sammanhängande syn på Sverigedemokraterna.

Hur man utmanar Socialdemokraterna är inte givet. Regeringen har högkonjunkturen i ryggen. Ingen bryr sig om jobbfrågan, i vilken Moderaterna annars har ett övertag. Löfven kan inte anfallas på den punkten. I migrationspolitiken söker inte Kristersson strid, han sträcker ut handen till S.

I den klassiska moderata paradgrenen kriminalpolitik är partiet inte längre ohotat. Alliansregeringen gjorde inget vidare avtryck under sina år. Socialdemokratiska ministrar brukar påpeka att de själva har genomfört 30 straffskärpningar under den gångna mandatperioden.

Moderaterna har inte lyckats koppla något grepp om dessa Nya Hårda Socialdemokrater.

Man brukade tala om ”triangulering” när Fredrik Reinfeldt skapade nya Moderaterna. Men även Stefan Löfven vet hur man vrider vapnen ur sin motståndares händer.

På Ulf Kristerssons dag i Almedalen befann sig statsministern på bussturné i Jämtland. Där talade han om att införa högre krav på socialbidragstagare – det framgick att särskilt invandrare skulle anstränga sig mer. Moderaterna har inte lyckats koppla något grepp om dessa Nya Hårda Socialdemokrater.

Ulf Kristerssons eget utspel på söndagen var en hagelsalva. Planen som presenterades var att ge försvaret, polisen, integrationen och skolan ekonomiska tillskott omedelbart efter valet. Det hette ”prioriterade reformer” men måste betecknas som snabba cash vars effekt inte kan bli mer än symbolisk.

Visst behöver Försvarsmakten pengar. Den dystra trenden i polisen måste vändas. Språkundervisningen för nya svenskar är inte i närheten av vad den borde vara. 

Men på inget av de områden som Moderatledaren nämnde kan problemen lösas genom att regeringen öser pengar över dem. Polisutbildningens platser står ju tomma. Förbanden lyckas inte rekrytera officerare. Det kryllar inte heller av kvalificerade SFI-lärare.

Kristersson kan konsten att låta klok, pragmatisk och framsynt. Men stilen är begränsad. Risken som Moderatledaren hela tiden löper är att låta vag och obeslutsam. Att kalla felräkningspengar för reformer är dessutom retoriskt bondfångeri.

Rivstart, hette det. Destination: fortfarande okänd.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.