Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trump-behandlar-palestinierna-som-en-fastighetsdeal-pa-manhattan/

Ledare

Trump behandlar palestinierna som en fastighetsdeal på Manhattan

Palestinier mot Trump.
Palestinier mot Trump. Foto: Adel Hana/AP

DN 14/2 2020. USA straffar palestinierna ekonomiskt för att de inte tackar och bugar för Donald Trumps ”fredsplan”. Det gör bara konflikten värre.

Israeler och palestinier har i alla fall kunnat samarbeta om en sak: säkerheten på Västbanken. Både Hamas terrorister och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas övriga konkurrenter har hållits i ett skruvstäd. Och det har fungerat, våldsdåden har begränsats.

Men de palestinska säkerhetsstyrkorna har varit beroende av USA:s bistånd på motsvarande 750 miljoner kronor om året. Nu klipper Trumpadministrationen av stödet.

Beslutet är en bestraffning för att Abbas regim vägrar svälja den så kallade fredsplan som president Donald Trump lanserade för två veckor sedan. Men ett ja hade ingen palestinsk ledare kunnat leverera.

Trump inbillar sig att alla människor och länder går att köpa, till och med genom löften om pengar som inte säkert kommer i framtiden.

Planen låtsas vara en tvåstatslösning. I själva verket ger den Israel evig rätt till en tredjedel av den ockuperade Västbanken, medan palestinierna får nöja sig med visst självbestämmande på spridda plättar mark tills en nation utan verkligt oberoende eventuellt föds en vacker dag. Jerusalem förblir Israels huvudstad, medan palestiniernas högsäte förvisas till förorten. Traditionella om än hopplösa palestinska krav på att alla 1948 års flyktingar ska få återvända bevärdigas inte ens en fotnot.

Några förhandlingar är det inte tal om. Trump erbjuder vad som liknar en fastighetsdeal på Manhattan. Han inbillar sig att alla människor och länder går att köpa, till och med genom löften om pengar som inte säkert kommer i framtiden. 50 miljarder dollar och en miljon jobb, trumpetar USA:s president, och säger att allt det där ska diverse arabländer betala så småningom.

Nordkorea har Trump försökt muta på samma sätt, till ingen nytta eftersom Kim Jong-Un vill behålla sina kärnvapen som livförsäkring. Irans ayatollor lägger sig inte platt i utbyte mot hävda sanktioner. Och palestinierna kan inte skrota sina drömmar för lite plåster.

Trump har gett premiärminister Benjamin Netanyahu allt han pekat på, även om USA har bromsat annektering av Jordandalen till efter det israeliska nyvalet den 2 mars.

Där behöver Netanyahu en seger för att undvika den korruptionsrättegång som hotar att skicka honom i fängelse. Oppositionen har också sett sig tvungen att stötta ”fredsplanen”. Ett problem för premiärministern är att stora delar av bosättarrörelsen däremot säger nej, eftersom de inte godtar ens tanken på en palestinsk stat.

Beskedet om att dra in det sista amerikanska biståndet följer tidigare enögda insatser av Trump. Farorna är uppenbara. Säkerhetssamarbetet riskerar att haverera. Tiotusentals palestinier har dessutom sin försörjning i polis- och underrättelseapparaten. Om de sällar sig till andra arbetslösa på den ekonomiskt alltmer trängda Västbanken, uppstår en ny situation som Abbas får svårt att kontrollera.

Någon fredsprocess har inte varit synlig på många år, och sant är att det inte bara är Israels fel. Extremister finns i mängd på båda sidor. Abbas palestinska myndighet vilar tungt på korruption, har inte tillåtit val på tio år och är för politiskt svag för att klara kompromisser. Hamas tänker inte ge upp sin enpartidiktatur i Gaza.

Även palestinierna har egentligen slutat tro på tvåstatslösningen. Enligt en opinionsmätning gör bara 40 procent det, medan två tredjedelar är för något slags väpnad kamp.

Trumpplanen skulle döda tanken på en livskraftig palestinsk stat. Men alternativet är skrämmande: en judiskt styrd enhet där palestinierna saknar rättigheter. Därmed skulle Mellanösterns mest levande demokrati gå under. Liksom freden.