Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trump-gar-ned-sig-i-det-egna-trasket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trump går ned sig i det egna träsket

Illustration: Magnus Bard

DN 23/8 2018. Trumps närmaste män är en riktigt tvivelaktig samling. Men deras chef är falskast av dem alla.

Torrlägg träsket, skanderade publiken medan Donald Trump slog takten på sina valmöten 2016. Tjuvarna, lobbyisterna och Hillary Clintons korrupta demokrater skulle köras ut ur Washington.

Sedan han blev president har verkligheten sett annorlunda ut. Lurendrejarna, skurkarna och mutkolvarna flockas, särskilt runt Vita huset.

Inom några minuter på tisdagskvällen kom två hårda slag från rättsväsendet mot presidenten. Hans förre kampanjchef Paul Manafort fälldes på åtta punkter för bank- och skattebedrägerier. Michael Cohen, Trumps personlige advokat i ett par decennier, erkände sig skyldig till att ha betalat två kvinnor för att hålla tyst om tidigare sexuella eskapader med presidenten.

Trump skröt alltid med att kunna rekrytera de bästa krafterna till sin stab. Fem nära rådgivare är redan på väg i fängelse.

Och Trump hade själv gett ordern, för att uppgifterna inte skulle komma ut före valet och därmed kunna påverka resultatet.

Båda rättsfallen är sidoeffekter av särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Rysslands inblandning i det amerikanska valet, men har inget formellt med den att göra. Trumps påståenden om att Mueller sysslar med en poänglös häxjakt och inte med brottslighet blir hur som helst än mer löjeväckande.

Att Manafort fick en nyckelposition under valrörelsen säger en hel del om Trumps omdöme. Cohens medgivanden är en betydligt större risk, eftersom de syltar in presidenten själv i olagligheter.

Trump skröt alltid med att kunna rekrytera de bästa krafterna till sin stab. Fem nära rådgivare är redan på väg i fängelse. Åtskilliga ministrar har beslagits med tvivelaktig vandel och tvingats avgå. Därtill kan läggas strömhoppen av personal från Vita huset som gett upp eller hamnat i onåd.

Det värsta i historien är fortfarande de ryska ansträngningarna att lägga sig i valet, liksom Trumps ständiga försök att förneka eller prata bort dem. Vid toppmötet i Helsingfors i somras visade han tydligt att han trodde mer på kollega Putins dementier än på vad de amerikanska underrättelsetjänsterna slagit fast om manipulationerna.

Presidenten sparkade själv FBI-chefen James Comey för att denne inte gjorde som han blev tillsagd med ”den ryska grejen”. Nyligen medgav Trump att ledande personer i hans valkampanj träffade en advokat med försänkningar i Kreml för att de hoppades få information som smutskastade Clinton.

Ett par gånger redan har Trump haft planer på att få Mueller avskedad. Att faktiskt göra det är riskabelt. Republikanerna i kongressen har utan tvivel i stort sett visat sig vara fogliga lojalister, men de borde få svårt att acceptera ett sådant övergrepp på rättsprocessen. Trump kan visserligen benåda i princip vem han vill som dömts för federala brott, men det skulle också se illa ut.

Justitiedepartementet anser att en sittande president inte kan åtalas i vanlig domstol, och Mueller verkar själv luta åt det. Men i november är det mellanårsval till kongressen. Demokraterna väntas ta över majoriteten i åtminstone representanthuset, vilket öppnar möjligheten att ställa Trump inför riksrätt. En sådan är dock mer en politisk än en juridisk process, och den två tredjedels majoritet som krävs för fällande dom i senaten är avlägsen.

Tänkbart är att en frontalkollision med kongressen blir till presidentens fördel inför nästa presidentval 2020. Trump förolämpar, ljuger och är en inkompetent ledare. Men hans talang för att elda supportrar mot etablissemanget går inte att förneka.

Oavsett hur alla skandaler utfaller är Trump skandalöst olämplig på sin post. När man talar om träsket.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.