Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 23:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trump-handlar-efter-samsta-forstand/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trump handlar efter sämsta förstånd

En tullmur kunde Trump i alla fall bygga.
En tullmur kunde Trump i alla fall bygga. Foto: Evan Vucci/AP

DN 2/6 2018. USA:s stål- och aluminiumtullar är ekonomisk nationalism av värsta slag. Och de skadar även amerikanerna.

Kanada har slagits på USA:s sida i decennier, på Normandies stränder och i Afghanistans berg. Att amerikanerna nu betraktar sin mest trogna allierade som ett nationellt säkerhetshot är ofattbart.

Så sa Justin Trudeau när han fick nyheten om president Donald Trumps stål- och aluminiumtullar. Och Kanadas premiärminister sa det bra.

Europa har också varit USA:s vän sedan urminnes tider. Vi har haft stor gemensam nytta av den internationella ordning som byggdes efter andra världskriget, från försvarsalliansen Nato till de globala handelsorganisationerna Gatt/WTO.

Mycket är sorgligt med USA:s president, men hans ekonomiska inkompetens är kanske det mest förvånande.

Trump fattar inte det. Hans ordning är att spränga allt i luften. I det spelet blir alla förlorare, inklusive USA.

EU:s, Kanadas och Mexikos undantag från metalltullarna försvann på fredagen. Den officiella motiveringen är alltså att USA:s nationella säkerhet hotas om inte inhemsk stål- och aluminiumindustri görs till skyddad verkstad. Internationella regler tillåter detta, i farliga tider. Men i allt utom extrema fall är argumentet nonsens.

Ursprungligen påstods tullarna vara riktade mot Kina, men därifrån kommer numera en försvinnande liten del av importen. I stället härrör det mesta från USA:s allierade. Säkerhet? Snack. Men Trump använde samma odugliga ursäkt för protektionism i förra veckan, när en ”utredning” om tullar på personbilar startades. Så det finns konsekvens i galenskapen.

Amerikanska företag stönar, stålindustrin undantagen. När metallerna blir dyrare får tillverkare av bilar, burkar och maskiner betala mer. Omistliga leverantörskedjor rämnar. Osäkerheten inför investeringar ökar. Till slut drabbar det konsumenterna. Och jobb försvinner, i både USA och exportländerna. George W Bushs ståltullar 2002 eliminerade 200 000 arbetstillfällen.

Repressalier väntar. EU anmäler saken till WTO, men har också tagit fram en lista på amerikanska produkter som kan tullbeläggas. Kanada och Mexiko agerar likaså. Trump är otålig för att ingen accepterar importkvoter, hans sovjetiska lösning på de påstådda problemen. Om inte alla börjar buga kan han trappa upp handelskriget. Spiralen är svår att ta sig ur. Stål är en sak, bilar en mycket större. Därmed hamnar allt fler jobb i farozonen.

EU måste svara, men samtidigt hålla på WTO:s principer. Vedergällning är enkelt, svårare är att hitta en konstruktiv väg framåt. Exempelvis Tyskland och Frankrike är inte heller helt överens om tagen.

Samtidigt är Kina en annan front för Trump. Där har han sicksackat mellan fullständigt orimliga krav och eftergifter utan gentjänster. För dagen är det mer tullar som gäller igen.

Till skillnad från Europa och Kanada kan Kina ses som ett reellt säkerhetshot. Dessutom främjar regimen patentstölder, snedvrider marknader med statliga subventioner och stänger utländska företag ute. USA borde samarbeta med övriga västvärlden för att pressa kineserna. I stället lägger han tullar på sina allierade. Samtalstonen blir inte bättre av att Trump kastar andra internationella avtal på sophögen.

EU insisterar på tydliga regler, inte bara för världshandeln. Kina är inte lika intresserat av avtal som gäller lika för alla. Därför är EU på många sätt en svårare nöt än Kina för Trump.

Mycket är sorgligt med USA:s president, men hans ekonomiska inkompetens är kanske det mest förvånande. Han borde lyssna på sin franska kollega Emmanuel Macron, som har påmint om 30-talet när världens länder försökte bota depressionen med handelshinder. Effekterna blev förödande.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.