Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trump-kan-vinna-valet-at-demokraterna/

Ledare

Trump kan vinna valet åt Demokraterna

Andrew Gillum, Floridas näste guvernör?
Andrew Gillum, Floridas näste guvernör? Foto: Emily Michot/AP

DN 5/11 2018. Mellanårsvalet ger en möjlighet till utvärdering av Donald Trumps två år som president. Domen borde bli förödande.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

USA:s ekonomi trummar på. Tillväxten är god. Arbetslösheten är den lägsta på 50 år. Lönerna stiger. Och två tredjedelar av amerikanerna är ganska nöjda med hur det går.

Republikanerna, som har hela makten i Washington, borde kunna surfa på den vågen i tisdagens mellanårsval till kongressen. En del av partiets kandidater försöker också ta åt sig äran för högkonjunkturen, med hänvisning till den skattesänkning partiet drev igenom förra året. I stället riskerar de att förlora majoriteten i åtminstone representanthuset.

Förklaringen till Republikanernas motvind är president Donald Trump. Visst har han fortfarande en entusiastisk väljarbas, men han mobiliserar också motståndarna.

Trump vill tala om invandring. Han gör det i mörka och hätska termer, i en gäll ton som dränker de goda tiderna.

”Ibland är det inte så spännande att prata om ekonomin”, sa han i fredags på ett valmöte i West Virginia. Nej, Trump vill tala om invandring, hans favorittema som han är övertygad om ledde till segern 2016. Han gör det i mörka och hätska termer, i en gäll ton som dränker de goda tiderna. Och han placerar därmed sig själv i centrum av kampanjen, precis som han önskar.

Den ”karavan” av några tusen centralamerikaner som till fots är på väg mot USA har pekats ut som en invasionsstyrka. De påstås vara grova brottslingar som lejts av Demokraterna och finansieras av skumma globalister.

Presidenten har nu skickat 5 000 soldater för att säkra gränsen. Statsapparaten engageras för att stödja Trumps valrörelse. Få av migranterna lär ta sig fram. För honom är det lika irrelevant som att antalet som försöker komma in i USA har sjunkit kraftigt i allmänhet. Förfalskning är Trumps metod.

Han har fyllt på med att ifrågasätta rätten för den som föds i landet att bli amerikansk medborgare. Att den skyddas av det 14:e författningstillägget struntar han i, han tänker avskaffa den med ett pennstreck.

Massmordet på judar i en synagoga i Pittsburgh och de brevbomber som skickats till ett dussintal kända Trumpkritiker har också präglat slutet av valkampanjen. En normal president hade haft några tröstens ord för de sorgsna och chockade. Trump läste pliktskyldigt upp fördömanden och återvände raskt till attackerna mot migranter, medier och demokrater. Självfallet avvisar han ilsket att hans egen polariserande retorik skulle vara något problem.

Vita män gillar Trump. Hans stil stöter samtidigt bort viktiga grupper, särskilt välutbildade kvinnor i städernas förorter som tidigare varit en republikansk bastion. Amerikaner som betraktar sig som oberoende väljare vänder sig också bort. Trump själv ser ingen anledning att försöka attrahera dem som inte redan är hängivna fans.

Han har rätt i att valdeltagandet avgör. Förtidsröstningen tyder på att det blir ovanligt högt. Och många kommer att rösta för eller emot Trump, trots att han inte står på någon valsedel.

För Demokraterna är mellanårsvalet livsviktigt. Om de erövrar representanthuset kan de lägga krokben för Trump och starta besvärande utredningar. Sansade republikaner kan uppmuntras att höja rösten mot presidenten. En republikansk seger skulle däremot vara en bekräftelse på att Trumps hatpropaganda går hem, och på att Demokraternas eget ärende är oklart.

Tisdagen blir ett genrep inför presidentvalet 2020. Till dess måste de ledarlösa demokraterna hitta något bättre än Hillary Clinton. Partivänstern drömmer om att en radikalare politik skulle vara vägen till lyckan. Ett demokratiskt nederlag nu kan utlösa en bitter intern strid.

Amerikanerna har chansen att säga nej till Trump. De bör ta den.