Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trump sätter tändstickan till kruttunnan

Illustration: Magnus Bard

 DN 14/5. Donald Trump flyttar den amerikanska ambassadskylten från Tel Aviv till Jerusalem. Han kunde knappast ha valt ett olägligare och farligare tillfälle.

Donald Trump håller stilen. Han hanterar världens affärer på samma sätt som han hanterat sina egna; förgyller varumärket genom att placera skyltar på byggnader.

I december förra året förklarade Trump att USA skulle flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Den högtidliga invigningen äger rum under måndagen. 

Trump har valt att själv avstå från festligheterna, men kommer enligt uppgifter att hedra dem med sin videonärvaro. På plats ska han representeras av dottern Ivanka och hennes man Jared Kushner, som för halvtannat år sedan av sin svärfar pekades ut som den som skulle fixa fred i Mellanöstern.

Det är mycket  cirkus kring Trump. Men ingen kan påstå att han just i det här sammanhanget krattar manegen åt svärsonen.

Om Trump gör det svårt för Kushner, väljer han å andra sidan att göra det lätt för sig själv. Flytta ambassaden? Varför det när man kan nöja sig med att flytta ambassadskylten? Den amerikanska ambassaden ska inlogeras i en redan befintlig amerikansk konsulär byggnad i Jerusalem som då får en ny skylt och ett arbetskrypin som USA:s ambassadör kan använda när han har vägarna förbi. Mer ”flytt” än så blir det inte.

Men eftersom Trump är Trump har han  lyckats göra också det till synes futtiga till ett uttryck för genialitet. Medarbetarna försökte lura honom att bygga en ny ambassad för ”en miljard dollar”. Han sa nej, och fick istället en skylt för bara några hundratusen. (Låt oss hoppas att Trump visar prov på samma kostnadskrympande kreativitet när det kommer till det utlovade murbygget vid gränsen mot Mexiko; en skylt med texten ”The Wall”.)

Ambassadflytten är symbolisk, just därför problematisk

 

Ambassadflytten är huvudsakligen symbolisk, men just därför så problematisk. Den 14 maj firar Israel sin 70-årsdag. Den amerikanska ambassadinvigningen är av allt att döma tänkt som en födelsedagspresent. Men det är en gåva som kan kosta mottagaren mer än givaren.

Det finns skäl till att omvärlden har förlagt sina ambassader till Tel Aviv istället för till Jerusalem, den stad där det israeliska parlamentet och stora delar av den israeliska statsledningen finns. Jerusalems status kommer att vara en central fråga i varje tänkbar framtida förhandlingslösning i en av vår tids mest långvariga konflikter. Att på förhand tydligt favorisera den ena partens önskade utfall är sällan god diplomatisk strategi.  

Trump är förvisso inte ensam om uppfattningen att det i grunden är rimligt att den amerikanska ambassaden är lokaliserad till den stad som i praktiken är Israels huvudstad. Det finns ett kongressbeslut från mitten av 90-talet om en ambassadflytt till Jerusalem. Men det har av tidigare administrationer tolkats som en principiell viljeyttring; den faktiska flytten har på goda diplomatiska och säkerhetspolitiska grunder ständigt skjutits upp.

Sådant finlir är inget för Trump. Han skjuter hellre från höften, och han gör det när tajmingen är som sämst. Nyss drog han sig ur kärnteknikavtalet med Iran. Spänningen i regionen stiger. Iran skickade förra vecka raketer mot israeliska baser på Golanhöjderna. Israel svarade med missilattacker mot iranska mål i Syrien.
Och när Israel firar sin 70-åriga födelsedag  minns palestinierna att det gått 70 år sedan ”al-Nakba”, den stora katastrofen. Minnesdagen infaller på tisdag. Dagen därpå inleds fastemånaden Ramadan.

Kruttunnan är full. Donald Trump står redo med tändsticksasken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.