Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trump-visar-sitt-sanna-antidemokratiska-jag/

Ledare

Ledare: Trump visar sitt sanna antidemokratiska jag

Låter inte väljarna stå i vägen.
Låter inte väljarna stå i vägen. Foto: Evan Vucci

DN 5/1 2021. Det är förkastligt att president Trump inte bara vägrar att erkänna valresultatet, utan aktivt försöker ändra på det.

USA-valet 2020

Så här är det. Allt jag begär är det här. Att vi hittar 11.780 röster.

Det går att föreställa sig hur Vladimir Putin med telefonluren i ena handen utfärdar ordern till någon stackars valadministratör efter att ha åkt på en näsbränna. Eller Venezuelas Nicolás Maduro.

Men det handlar alltså om USA:s president Donald Trump.

Joe Biden vann delstaten Georgia med 11.779 röster och därmed dess 16 elektorsröster. På söndagen publicerade Washington Post ett samtal mellan Trump och Brad Raffensperger, ansvarig för Georgias valmyndighet, där presidenten begär att Raffensperger letar fram det antal valsedlar som behövs för att ändra på resultatet.

Det är numera svårt att förvånas av Donald Trumps förakt för grundläggande demokratiska normer. Under sin tid i Vita huset har han staplat verbala attacker mot medierna på varandra. Han har hejat på diverse rasistiska organisationer. Han har använt skattemedel för att pressa Ukrainas regering att ge sig på Joe Biden.

Ända sedan rösträkningen blev klar, och tydligt visade att han förlorat, har Trump dessutom vägrat att erkänna valresultatet. Det spelar ingen roll att den egna justitieministern liksom otaliga domstolar konstaterat att valet inte präglades av fusk. Trump har fortsatt att klamra sig fast vid konspirationsteorier.

Försöka ändra på ett valresultat gör personer som aspirerar på posten diktator, inte demokratiskt vald president.

Raffensperger, som liksom Trump tillhör Republikanerna, fick i telefonsamtalet påpeka för presidenten att han hade ”fel data” och att påståenden på sociala medier inte är bevis på fusk, eftersom det går att skriva vad som helst där.

Det är alltså svårt att längre bli förvånad av hur Trump beter sig. Likväl är det häpnadsväckande att en amerikansk president inte bara vägrar att acceptera väljarnas dom, utan också försöker övertyga valadministratörer att leta fram de röster som behövs för att vända en förlust till seger.

Ord är en sak, handling en annan. Att aktivt försöka ändra på ett valresultat gör personer som aspirerar på posten diktator, inte demokratiskt vald president.

Tack och lov saknar Trump alltså majoritetsstöd bland de amerikanska väljarna. Tack och lov finns det också republikaner som Raffensperger, som gärna bråkar med Demokraterna inom ramarna för demokratin, men inte ifrågasätter dess grundvalar.

Problemet är att de blir allt färre. Fram till 2016 var Republikanerna deras parti. Sedan dess har Trump gjort sitt bästa för att driva ut dem.

På onsdag ska kongressen certifiera presidentvalsresultatet. Normalt handlar det om ren formalia. Men Trumps lojalister i representanthuset vill kapa processen. De verkade först sakna det nödvändiga stödet i senaten. Republikanernas ledare där, Mitch McConnell, förklarade tidigt att årets process skulle bli den vanliga. Men han har de senaste dagarna körts över av sina partikamrater. Ett dussintal senatorer kräver att certifieringen ska skjutas upp. Valresultatet ska ”ses över”.

Så kommer det inte att bli. Trump och hans hejdukar i kongressen saknar rösterna för att få till mer än en debatt och en omröstning som de kommer att förlora. Joe Biden är USA:s nästa president.

Men risken är att de fortsätter att stärka greppet om Republikanerna. Och förvandlar Lincolns och Reagans parti till en auktoritär och konspiratorisk kraft.

Den amerikanska demokratin tål hård sakpolitisk och ideologisk konflikt mellan Demokraterna och Republikanerna, men kräver att båda är lojala med folkstyrets grundprinciper.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt