Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/trumps-och-republikanernas-logner-om-valet-godde-mobben/

Ledare

Ledare: Trumps och Republikanernas lögner om valet gödde mobben

Kravallpolis mot inkräktare i Kapitolium.
Kravallpolis mot inkräktare i Kapitolium. Foto: Lev Radin/TT

DN 8/1 2020. Den våldsamma stormningen av kongressbyggnaden i Washington hade tunga politiska ledare. Nämligen president Trump själv och stora delar av hans republikanska parti.

USA-valet 2020

Joe Biden svärs in som USA:s näste president den 20 januari. Så mycket står klart efter att kongressen nu har fastställt valresultatet. Detta brukar vara formalia. I stället förstördes ceremonin av politiskt våld vars like inte skådats i landet sedan inbördeskriget för 150 år sedan.

Huvudansvarig är Donald Trump, förloraren från november som fortsatt att vägra erkänna sitt nederlag. Men han har haft benägen hjälp av andra ledare för det republikanska parti som gått ned sig i en auktoritär, illaluktande sörja.

Onsdagens scener i Washington var chockerande. Horder av Trumpsupportrar stormade kongressens byggnad, Kapitolium. Fönster slogs sönder, dörrar bröts upp, ledamöterna tvingades fly, fanatiker tog sig in i senatens plenisal, sprängämnen placerades ut. En underdimensionerad polis använde tårgas och sköt skarpt för att stoppa inkräktarna. Fyra människor dog, många skadades.

Trump, Cruz och en drös republikanska ledare har ljugit och spridit konspirationsteorier om ett ”stulet val” som bara finns i deras sjuka fantasier.

Vandalerna kom från ett möte där Trump manat dem att aldrig ge upp utan ta sig till kongressen för att protestera – mot ett fritt och rättvist val. ”Ni kan aldrig ta tillbaka ert land genom svaghet”, förkunnade han. Självklart ville han efteråt inte ta avstånd från marodörerna, tvärtom: ”vi älskar er”. Han, som skulle ”rensa träsket” i Washington, visade med eftertryck hur det ser ut när han gör Amerika stort igen.

”Det finns inget tvivel om att presidenten skapade pöbeln. Han tände brasan”, sa Liz Cheney, en av de republikanska ledarna i representanthuset. Vicepresident Mike Pence har fastslagit att kongressen inte bara kan ändra valresultatet för att Trump tycker det. Och den hittillsvarande majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, ska också ha en viss eloge för att han slog vakt om demokratin mot upprorsmakarna.

Men både Pence och McConnell har i åratal spelat med i Trumps nattsvarta drama. Och strax innan våldsverkarna invaderade kongressen hade senator Ted Cruz stått i talarstolen och krävt ”respekt” för de 39 procent av amerikanerna som tror att presidentvalet var riggat.

Det är korrekt att framför allt republikanska väljare har den uppfattningen. Men varför? Är det verkligen för att döda personer har röstat, att tiotusentals valförrättare har fuskat eller att rösträkningsmaskiner har manipulerats med hjälp av Venezuela och Kina?

Nej, för inget av detta har hänt. Trump, Cruz och en drös republikanska ledare har ljugit och spridit konspirationsteorier om ett ”stulet val” som bara finns i deras sjuka fantasier. Röster har räknats, resultaten har bokförts i god ordning och domstolarna har baxnat över Trumplägrets påhittade klagomål.

Cruz vädjade om att kongressen ska tro på de myter han fått sina väljare att anamma. Över hälften av de republikanska ledamöterna i representanthuset, plus ett halvdussin av partiets senatorer, följde honom också och röstade i praktiken för att underkänna valresultatet för att Trump sa åt dem.

Republikanerna började kana allt längre åt höger på 90-talet. Teapartyrörelsen accelererade förfallet. Trump kapade sedan partiet och fick det att lismande lyda sin president, trots hans vilda nycker och inkompetens.

Det återstår att se hur stor del av Republikanerna som klarar att frigöra sig från Trumps eget träsk av lögner, särskilt om han tänker stanna i politiken. Ingen begär att oppositionen ska lägga sig platt för Joe Bidens dagordning. Men timmarna av pöbelvälde i Washington borde få dem att rannsaka sig själva.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt