Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trumps perfekta Iranavtal är en hägring

Missiler för ayatollan.
Missiler för ayatollan. Foto: Vahid Salemi/AP

Det internationella kärnteknikavtalet med Iran ligger på sitt yttersta. Om Trump river det är alla alternativ värre.

Logisk skärpa är inte president Donald Trumps bästa gren. Allt tyder på att han drar USA ut ur kärnteknikavtalet med Iran, när deadline för besked infaller på lördag. Samtidigt gullar han med Nordkorea, som redan har atombomber, och verkar tro att diktatorn Kim Jong-Un har gått med på att skrota dem.

Kanske är Iranavtalet dåligt bara för att Barack Obama undertecknade det, medan en deal med Nordkorea är bra för att Trump själv ska fixa den.

Uppgörelsen från 2015 tjänar till att fördröja iranska kärnvapen med 10–15 år. Centrifuger för urananrikning togs ur bruk, uranlagret skickades utomlands. I utbyte suspenderades ekonomiska sanktioner. Förutom USA står Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland bakom. FN:s atomenergiorgan IAEA gör omfattande inspektioner och har gång på gång bekräftat att Iran fullgör sina förpliktelser.

Poängen var att frysa iransk kärnvapenutveckling. Den som gapar över mycket får ofta ingenting.

Trump avskyr avtalet ändå. Dels för att det inte för evig tid utesluter en iransk bomb, dels för att det inte stoppar Teherans missiltester eller inblandning i regionala konflikter som Syrienkriget. Presidenten har därför krävt att de europeiska parterna rättar till alla fel.

Avtalet är inte perfekt. Det vore bra om det innehöll allt från mänskliga rättigheter till teokratins upplösning i atomer, men det hör inte till saken. Poängen var att frysa iransk kärnvapenutveckling. Den som gapar över mycket får ofta ingenting.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde i veckan ett försök att avgöra frågan genom att presentera hemliga iranska dokument. Men de visade bara vad världen redan visste, att Iran hade ett kärnvapenprogram fram till 2003 och ljög om det.

FN-sanktionerna 2011 tvingade Iran till förhandlingsbordet. Det betyder inte att återinförande får ayatollorna att lägga sig på rygg för Trumps önskelista. Reaktionära mörkmän i Iran har bara väntat på att USA ska ge dem argument i den inrikespolitiska dragkampen. Om avtalet faller är risken att Iran startar om sitt nukleära projekt. Centrifugerna börjar snurra igen, stridsspetsar konstrueras, men IAEA förlorar insynen. 

Om Iran beväpnar sig är spridningseffekten nästa fara. Ärkefienden Saudiarabien, liksom Egypten och Turkiet, kan bli intresserade. Resultatet vore ett än mer explosivt Mellanöstern. Trump tycks dessutom inte särskilt intresserad av amerikanskt engagemang i regionen, hur nu en reträtt skulle få iranierna på bättre tankar.

De europeiska länderna har försökt tala Trump till rätta, och åstadkomma något slags sidoavtal. Att Iran snabbt skulle acceptera kraftiga begränsningar i missilkapacitet jämfört med Saudiarabien är dock föga troligt. Och européerna kan försöka upprätthålla avtalet utan USA, men om Iran stängs av från det amerikanska finanssystemet kommer företag i väst att hålla sig undan. Uppgörelsen skulle kvävas, liksom resterna av det transatlantiska förtroendet.

Ingen skulle lita på USA. Inte heller Nordkorea. Det bör ifrågasättas om Trumps tidigare krigsretorik och sanktioner verkligen har fått Kim att vilja överge sin livförsäkring, kärnvapnen. Säkert skulle han i alla fall notera halveringstiden för amerikanska löften.

Förtryckarregimen i Teheran är vidrig på många sätt. Men den som vrakar Iranavtalet har inget bättre alternativ till hands. Att bomba bort alla kärntekniska anläggningar är sannolikt omöjligt, att spränga bort kunskapen går inte. Och en amerikansk invasion i Iran skulle kunna få Irakkriget att framstå som en söndagspromenad.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.