Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 23:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/tryck-inte-pa-gasen-nar-bilarna-brinner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tryck inte på gasen när bilarna brinner

Foto: Adam Ihse/TT

DN 15/8 2018. Många svenska valrörelser har rubbats ur sin bana av någon oväntad händelse. En kung som plötsligt dör. Sälar som oförklarligt spolas upp på stränder och klipphällar. 

VAL 2018

Måndagsnattens anlagda bilbränder i Göteborgsområdet hör dock snarast till det förutsägbara. Antalet förstörda fordon var visserligen förskräckande högt, förloppet gick ovanligt snabbt, men mönstret är likväl beklagligt bekant: Nästan varje sensommar, någon vecka före skolstart, sprids bilderna från parkeringsplatser i utsatta områden på eldhärjade metallkranier.

Förödelsen är alltid visuellt slående. Den drabbar vanliga människor hårt. Och bakom förstörelsen brukar det ligga unga kriminella som bestämt sig för att förpesta livet för andra och försöka störa polisen i området.

Några misstänkta gärningsmän i Frölunda kunde gripas på tisdagen. Det återstår att se om, och i så fall hur, de samordnade sig med likasinnade i andra områden och vilken sorts motiv de hade.

Partierna borde ha varit mer förberedda. ”Vad fan håller ni på med?”, sa statsminister Stefan Löfven i P1 med en klumpig impulsivitet som syftade till att skapa en känsla av igenkänning hos lyssnaren.

Han lade till att händelserna såg ut som en ”militär operation”, och kanske bidrog också detta märkliga ordval till gissningsleken som sedan tog vid i sociala medier. Bland annat var det riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) som tyckte sig se en nazistisk aktion bakom bränderna. Visst märks det att det strax är val.

Många väljare är fortfarande osäkra. De bestämmer sig sent, och den sjunkande partilojaliteten gör valrörelsen mer känslig för tillfälligheter. Stämningen och händelserna som råkar dominera löpsedlarna de kommande veckorna lär alltså vara mer avgörande än förr. Vindarna kan vända snabbt. Det är inte konstigt om denna extra osäkerhet gör en och annan partistrateg nervös.

Det är inte konstigt om denna extra osäkerhet gör en och annan partistrateg nervös.

Skälen är desto starkare för partierna att hålla huvudet kallt när det oväntade – eller väntade – sker. Eftertanke och återhållsamhet lönar sig i längden.

Politiken har ibland en tendens att urarta i en tröttsam tävling i meningslösa fördömanden. Sällan löper orden en sådan risk att tömmas på sin betydelse och kraft så som i en valrörelse. Effekten blir ingen annan än att det göder cynism och politikerförakt i väljarkåren.

Bilbränderna riskerar också att bidra med ytterligare energi till det mästerskap i hård kriminalpolitik som redan pågår inför valet. Regeringen har skärpt straffen, påminde justitieminister Morgan Johansson (S) tidigt på tisdagsmorgonen. Men de borde skärpas ännu mer, fortsatte hans motståndare på Twitter. Migrationspolitiken följde förstås med av bara farten. 

Gängens makt i utsatta områden är ett kännbart hot mot rättsstaten. För att bryta utvecklingen krävs ihärdig politisk omsorg inte minst om polisen. Mordbrand är redan ett grovt brott – polisen måste helt enkelt ges möjlighet att klara upp fler.

Den måste också bli mer synlig på gator och torg. Och polisen behöver kunna skapa starkare relationer både till områden och till demenskilda människorna som bor där och drabbas av de kriminellas närvaro.

Vad som inte hjälper någon är spekulationer och tomma känslouttryck kring ett sorgligt skådespel som upprepas varje sommar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.