Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/tuffhetsposorerna-ar-nya-moderater-i-en-ny-tid/

Ledare

Mattias Svensson: Tuffhetsposörerna är nya moderater i en ny tid

Gapiga utspel på rättsområdet är mer Nya Moderaterna än de gamla. Foto: Lars Brundin

Moderaterna sjunker i opinionen och behöver bli mer tålmodiga för att vända trenden. Desperata utspel har inte hjälpt.

Rätta artikel

Det kan inte vara lätt att vara Ulf Kristersson. Där har han stått och hållit myndiga stämmotal väl förankrade i partiets liberalkonservativa idéer och i linje med Moderaternas ambition att vara regeringsbärande och vuxet.

Strax därpå springer partiets självpåtagna profiler runt över hela nätet och bjäbbar, skäller och markerar revir.

Strax därpå springer partiets självpåtagna profiler runt över hela nätet och bjäbbar, skäller och markerar revir.

Med sådana diskrepanser är det svårt att veta vart Moderaterna egentligen är på väg.

I går gav de besked om hur terrorism skulle bekämpas. Fokus låg på budgetförstärkningar för Säpo och FRA, i linje med en reserverad liberalkonservatism. Låt institutionerna sköta sitt jobb, i stället för att det politiska maskineriet sprutar ur sig nya lagar.

Låt institutionerna sköta sitt jobb, i stället för att det politiska maskineriet sprutar ur sig nya lagar.

Det hela hade varit än mer trovärdigt om inte Moderaterna på senare år presenterat det ena tvivelaktiga utspelet efter det andra i kampen mot terrorismen. I februari kom kanske det mest desperata förslaget, då ville Moderaterna kriminalisera uttalad sympati för terrororganisationer och -attentat samt innehav av instruktioner för terrordåd.

Förslaget hämtades från Storbritannien där det kritiserats av yttrandefrihetsorganisationer som Index on censorship. Utöver att vara en flagrant inskränkning av yttrande- och åsiktsfrihet och en öppning för godtyckliga bedömningar och straff, så är förslaget sannolikt kontraproduktivt.

Att terrorister är öppna med sina sympatier gör dem lättare att övervaka. Likaså behöver akademiker, journalister och vanliga medborgare kunna ta del av terroristernas material och instruktioner för att kunna granska och avslöja dem.

För någon vecka sedan lanserade Moderaterna en ny grafisk profil som skulle signalera en återgång till klassiska rötter. Men om det är något de gapiga utspelen på rättsområdet skvallrar om så är det att Moderaterna fortfarande är det våta fingrets parti, redo att följa tidens politiska strömningar.

För tio år sedan blev de kollektivavtalsfantaster för att fånga socialdemokratiska mittenväljare, nu har de blivit tuffhetsposörer för att locka flyktade sverigedemokrater. Så låter inte pålitliga gammelmoderater för frihet, företagsamhet och framtid. Så låter nya moderater i en ny tid.

Så låter inte pålitliga gammelmoderater för frihet, företagsamhet och framtid. Så låter nya moderater i en ny tid.

Den impulskontroll som borde följa av såväl vuxenheten som den liberalkonservativa ideologin, med dess grundmurade respekt för rättsstat, marknadsekonomi och grundläggande fri- och rättigheter, saknas fortfarande hos många moderater. 

I den senaste opinionsmätningen från Ipsos har partiet bara stöd hos 16 procent av väljarna. Att vara stabilt opålitlig har sitt politiska pris.