Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tulla inte på jordnötssmöret, Cecilia Malmström

Foto: Roger Turesson

DN 9/3 2018. EU kan inte lägga sig platt när Donald Trump går till frontalangrepp mot frihandelns normer. Men att rikta motangreppet mot amerikanska nationalsymboler riskerar att spela presidenten i händerna.

EU förbereder ett parti schack. Men motståndaren hatar schack, förstår inte schack, vet inte hur damen flyttas. Den nordamerikanska schackkommittén spottar han på. Helst vill han gå ur. Och under det senaste året har han stoppat utnämningen av domare i det organ han föraktar mest: världsschackförbundet.

Ungefär så ser det strategiska dilemmat ut för EU och handelskommissionär Cecilia Malmström när de nu förbereder ett svar på Donald Trumps stål- och aluminiumtullar. I potten ligger mycket mer än de kortsiktiga exportmiljarderna i industrin. EU måste försvara den globala frihandelns bräckliga normer.

Bryssels första motdrag kom i veckan. Malmström redovisade varor – jordnötssmör, jeans, bourbon och mycket annat – som kan bli föremål för sanktioner.

Strategin är klassisk. 2002 – då president Bush införde omfattande ståltullar – hotade EU med motåtgärder på ikoniska produkter. Man ringade in varor från delstater där presidenten var sårbar. Så blev till exempel juice från Florida en bricka i spelet. Den här gången siktar EU bland annat på sprit från Kentucky, hemstat för senatens republikanske ledare Mitch McConnell.

USA har använt samma taktik mot EU. Roquefortost har utsatts för hårda hämndtullar – en örfil riktad mot franska kinder. Även Sverige har utstått tjyvnyp; under en period togs lingonsyltexporten som gisslan i en konflikt mellan USA och EU.

Frihandeln har fungerat så. Världshandelsorganisationen WTO har ett unikt sanktionssystem som – oftast – bevarar freden bland de 164 medlemsländerna. ”Öga för öga” gäller som avskräckande princip om någon sviker.

Hot brukar räcka långt. EU hämnades aldrig på Bush eftersom presidenten kom på bättre tankar efter drygt ett år. Men de som tror att även Trump ska ta sitt förnuft till fånga kommer att bli besvikna. Presidenten liknar inte sina företrädare.

Bushs tullar var skadliga och kontroversiella. Trumps tullar är medvetet subversiva.

Visst hade Bush många brister, men han insåg att ståltullarna var ett misstag. Han uppträdde rationellt, medan Trump är en impulsiv protektionist som regerar på instinkt.

Bushs tullar var skadliga och kontroversiella. Trumps tullar är i sin tur medvetet subversiva. Presidentens argument, att USA:s säkerhet hotas av import från allierade, är för det första obegripligt. För det andra fräter det på de internationella normerna. Och när han säger att ”handelskrig är bra och lätta att vinna” verkar det faktiskt som att han tror det själv. Att han blockerar utnämningar av nya domare i WTO och hotar att förlama systemet gör saken verkligt explosiv.

Hur möter man en sådan motspelare? EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt i tyska medier: ”Vi kan också vara korkade.” Idiottullar? Nej tack.

När Cecilia Malmström besökte Stockholm på torsdagen betonade hon att EU tänker hålla sig till och försvara WTO:s regler. Upp till bevis: Enligt en del experter tänjer EU-kommissionen nu på paragraferna. Hämnd får bara utkrävas enligt en viss procedur.

EU kan inte låta udda vara jämnt och pacifistiskt strunta i USA:s angrepp. Men om målet är att försvara frihandeln måste Bryssel visa besinning.

Det vore till exempel ett misstag att ta sikte på amerikanska nationalsymboler som bourbon. I tidigare konflikter har strategin fungerat som pr-knep. Men med Trump i Vita huset blir det gödsel för den krigiska chauvinism och stamretorik som han försöker odla.

Cecilia Malmström måste hitta vägen mellan avspänning och konfrontation.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.