Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 13:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/turerna-kring-miljonarsskatten-for-tankarna-till-aret-med-hakan-juholt/

SVENSK POLITIK

Ledare: Turerna kring ”miljonärsskatten” för tankarna till året med Håkan Juholt

Håkan Juholt.
Håkan Juholt. Foto: Hampus Lundgren

DN 7/6 2021. Först utspelet om en ”miljonärsskatt”, sedan uppgifterna om en skatt på ISK-konton. S sprider frågetecken kring den egna ekonomiska politiken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Socialdemokraterna är en bred kyrka som har att balansera sina inneboende politiska spänningar. Att vänsterflygeln skulle morra inför januariavtalets liberala reformer och inte tycka ens regeringsmakten är uppsida nog denna mandatperiod gick att förutspå.

Något behövde göras för att ha argument mot en kritik om en oacceptabel högersväng i den ekonomiska politiken. Redan 2019 startade partistyrelsen en partiintern insatsstyrka, ”Socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet”, med finansminister Magdalena Andersson som sammankallande och där LO:s chefsekonom Ola Pettersson och finansutskottets förre ordförande Fredrik Olovsson (nu statssekreterare på finansdepartementet) ingår.

På DN Debatt presenterades häromveckan så resultatet. Huvudnumret är en illa definierad ”miljonärsskatt”. De enda detaljer som bjöds var att det skulle innehålla ett tak och att bostäder skulle vara undantagna – trots att prisökningarna på dessa utgör det kanske viktigaste skälet till växande klyftor de senaste decennierna.

Inom kort tillfogades ytterligare en rad frågetecken. Det avslöjades att S hade begärt att riksdagens utredningstjänst skulle räkna på utfallet av olika konstruktioner med nya skatter på besparingar i investeringssparkonton (ISK). Partiet ville veta hur nya skatter vid summor på 100.000 och 200.000 kronor skulle slå.

Var detta den nya miljonärsskatten? I så fall var namnet synnerligen illa valt. Protestskriet från småspararna gjorde att nyhetsartiklarnas trycksvärta knappt hann torka innan Andersson krishanterade med att tre miljoner kronor kan bli en mer rimlig gräns.

”Popcornmaskin”, kallade den förre finansministerkandidaten Thomas Östros (S) sitt parti under året det leddes av Håkan Juholt. Halvfärdiga förslag flög åt höger och vänster. Den senaste veckan är en påminnelse om den tiden – och då inte bara på grund av Tom Alandhs dokumentär.

Det är faktiskt rätt bedrövligt att det parti som kontrollerar finansdepartementet håller på så här.

”Popcornmaskin”, kallade den förre finansministerkandidaten Thomas Östros (S) sitt parti.

Förhoppningsvis innebär i alla fall vändorna att alla eventuella planer på ett skattepåslag på relativt små besparingar är definitivt avförda.

Historiskt har svenskarnas sparande nämligen ofta varit för lågt, och en alltför stor andel har helt saknat sparande.

Nu inser allt fler att ett personligt, långsiktigt sparande har en nyckelroll i en sund hushållsekonomi. Sparande behövs för såväl en rimlig tillvaro som pensionär som för att säkra en entrébiljett, för sig själv eller för barnen, till den svårt överhettade bostadsmarknaden.

”ISK är en sparform som många tjänstemän med vanliga inkomster använder. En större skattereform krävs men att höja kostnaden för den som sparar till semester, insatsen till radhus eller för att få det lite bättre vid pension är fel. Förutsätter att S inte går vidare med förslaget.”, twittrade TCO:s ordförande Therese Svanström efter att Socialdemokraternas utredningsbegäran avslöjats.

ISK med förenklad schablonbeskattning infördes 2012. Bara under 2020 öppnade 400.000 svenskar ett ISK-sparkonto. Gruppen består nu av 3,1 miljoner personer.

Som exempel kan nämnas att hos Avanzas 1,1 miljoner ISK-sparare är den genomsnittliga kunden 37 år och har ett snittkapital på 264.226 kronor och ett mediankapital på 40.365 kronor.

Det är ett sparande som bör främjas. Inte klämmas åt. Att S över huvud taget överväger en extra skatt på belopp som definierar småspararen är beklämmande.

Ämnen i artikeln

TCO
Sparskolan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt