Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/tyst-diplomati-ar-battre-an-fjaskande-for-turkiet/

LEDARE

Ledare: Diplomatisk kyla är bättre än fjäskande för Turkiet

Gör om, gör rätt: Billström och Kristersson.
Foto: Roger Turesson

DN 25/1 2023. Det svenska svassandet för Turkiet har motverkat sitt syfte.

Nu tjänar alla parter på en tid av lugn och eftertanke.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Den här gången gick det vägen, trots det finska skrämskottet.

Det var i tv-kanalen Yle på tisdagsmorgonen som Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för första gången öppnade för att gå in i Nato utan Sverige:

”Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver”, sa han.

Uttalandet, som orsakade stor aktivitet bland politiker och kommentatorer, kom efter den turkiske presidenten Erdogans koleriska attack i måndags, då han beskrev Turkiets syn på ett svenskt Natomedlemskap med orden ”Det kommer inte att hända”. Detta efter den danska islamhataren Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

På en presskonferens senare på tisdagsmorgonen utvecklade utrikesminister Haavisto sitt resonemang och lugnade dem som fruktat att Sverige skulle lämnas efter på Natovägen.

”Finlands och Sveriges gemensamma Natoresa fortsätter”, sa han. ”Vi vill fortfarande bli medlemmar samtidigt, och Natos prioritering är att det blir så.”

Däremot konstaterade han att de senaste turerna, med Turkiets reaktioner på den upphängda Erdogandockan och den brända Koranen, kommer att leda till en försening av medlemskapet.

Den här gången klarade sig Sverige alltså. Det är inte tack vare regeringens skicklighet. Nato ser gärna att de två länderna blir medlemmar samtidigt. Sveriges strategiska läge är, vilket Haavisto också påpekade, viktigt för försvarsalliansens möjlighet att hjälpa Finland och Baltikum.

Samtidigt backade Finlands utrikesminister inte från sitt första uttalande. Om relationen mellan Sverige och Turkiet fortsätter att gnissla måste Helsingfors självklart fundera på om den gemensamma ansökans fördelar överväger nackdelarna.

Till SvD säger Lauri Nurmi, ledarskribent på politiskt oberoende tidningen Iltalehti, att flera finska partier kan tänka sig att gå vidare utan Sverige och att frågan kan bli het i årets valrörelse.

Ulf Kristerssons ministär har skött Natoprocessen undermåligt. Svassandet för Ankara har inte gjort någon part nöjdare.

”Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?” I det kända citatet riktade den romerska konsuln Cicero år 63 f Kr frågan till en upprorisk senator: ”Hur länge ska du, Catilina, missbruka vårt tålamod?” Samma undran skulle Finland kunna rikta till sitt västra grannland.

Ulf Kristerssons ministär har skött Natoprocessen undermåligt. Svassandet för Ankara har inte gjort någon part nöjdare. Regeringen har sett sig tvungen att hoppa fram och kommentera minsta provokation mot Erdogan, vilket inte fått annan effekt än att öka den turkiska hungern på fler eftergifter. På tisdagen kände sig svenska ambassaden i Ankara tvungen att stänga efter den senaste veckans tumult.

Nato har annat att tänka på och hade inte behövt denna segdragna konflikt för att få med två nya, viktiga medlemsländer. Mycket tyder på att Ryssland förbereder en storoffensiv i Ukraina. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försöker säkra fler tunga och avancerade vapensystem till landet och måste först och främst få fram tyska Leopardstridsvagnar. Det är högt på tiden.

Till Yle säger Pekka Haavisto att Natoförhandlingarna mellan Finland, Sverige och Turkiet är i behov av några veckors timeout tills ”dammet lagt sig efter den nuvarande situationen”.

Även Ulf Kristersson talade på en presskonferens på tisdagskvällen om behovet av ”lugn och besinning” och vände sig emot ”den upphettade stämningen” i Natoprocessen. Det är en rimlig markering. Sverige skulle göra klokt i att använda tiden fram till nästa möte, när nu ett sådant kan bli av, till att utvärdera sin hittillsvarande strategi gentemot Erdogan. I tystnad.

Förhoppningsvis resulterar det i att Sverige får mer is i magen, låter Natoländer som USA och Storbritannien sköta förhandlingarna och slutar be om ursäkt för varje antiturkisk aktion som uppstår inom våra gränser. Ibland är den bästa diplomatin att man inte säger något alls.