Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ukrainarna lurade sig själva och världen

Nej, Babtjenko (t h) är inte död. Han är på presskonferens.
Nej, Babtjenko (t h) är inte död. Han är på presskonferens. Foto: Efrem Lukatsky/AP

DN 31/5 2018. Att Ryssland producerar fejknyheter visste vi. Nu har Ukraina tillverkat ett fejkmord.

Det var ett bisarrt dygn i Ukraina. På tisdagskvällen kom nyheten att den ryske journalisten och Putinkritikern Arkadij Babtjenko hade blivit mördad, skjuten till döds vid sitt hem i huvudstaden Kiev.

Sent onsdag eftermiddag var allt uppochnedvänt. Arkadij Babtjenko levde, och framträdde till och med på en presskonferens med ukrainska myndigheter. Attentatet hade aldrig hänt. Säkerhetstjänsten sa att teatern hade spelats upp för att avslöja en konspiration, en plan för att mörda Babtjenko som iscensatts av den ryska regeringen.

Fejknyheter har vi hört alldeles för mycket om de senaste åren. Vi visste att regimen i Ryssland var kapabel att ljuga och sprida rykten för att devalvera sanningen och polarisera andra länder. Nå, Ukrainas ledare är uppenbarligen lika benägna att hitta på och bedra hela världen.

Ukraina har fått både praktisk och ekonomisk hjälp från väst för att komma på fötter och göra upp med mutkulturen, men det inhemska motståndet har varit massivt.

En ukrainsk medborgare påstås ha gripits. President Vladimir Putins spioner ska ha erbjudit honom motsvarande 350 000 kronor för att mörda Babtjenko. Kanske är det sant, kanske inte. Ukraina har gjort Ryssland en stor tjänst genom att visa upp sig som ohederliga propagandister. Vem ska tro på Kiev i fortsättningen? Putin kan tacka och ta emot, och kostar säkert på sig ett leende i mjugg: Vad var det jag sa?

Självklart bar nyheten om mordet på Babtjenko sannolikhetens prägel. Han är en modig journalist som aldrig varit rädd att säga vad han tycker om Putin. Babtjenko rapporterade utförligt om Rysslands krig. Och han var obarmhärtig i sina artiklar och Facebookinlägg om den olagliga annekteringen av Krim, det militära överfallet på Ukraina och terrorbombningarna av civila i Syrien. För tre år sedan fick han Tucholskypriset av Svenska Pen för sitt envisa försvar av yttrandefriheten.

I början av 2017 tvingades Babtjenko lämna Ryssland. Han hade skrivit om ett ryskt militärplan som störtat i havet; bland passagerarna fanns arméns kör, på väg för att uppträda för trupperna i Syrien. Han påminde om hur ryska stridsflygplan skoningslöst anföll städer som Aleppo. En hatkampanj driven av högt uppsatta politiker, statstelevisionen och andra Kremlvänliga medier gjorde att han fruktade för sitt liv.

Faktum är att ryska oliktänkande lever farligt överallt. Putin avskyr alla som klankar på fosterlandet eller visar bristande lojalitet mot honom. Och de har sett hur lätt det är att råka illa ut.

Ryssland är det land där fotbolls-VM öppnas om två veckor. Det är också ett land som rankas på plats 148 av 180 i Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen.

Ukraina fick västvärldens medkänsla tack vare viljan att närma sig det demokratiska Europa och den ryska aggression som följde. Kriget i östra delen av landet har skördat mer än 10 000 dödsoffer.

Men Ukraina är också ett genomkorrumperat land. Man har fått både praktisk och ekonomisk hjälp från väst för att komma på fötter och göra upp med mutkulturen, men det inhemska motståndet från politiker och oligarker har varit massivt. En del förbättringar har skett, annat är fortfarande ett träsk.

Landet har också dåliga meriter när det gäller att hitta gärningsmän. Åtminstone fyra ryska dissidenter har dödats på två år, utan att någon har gripits för dåden. Attentatet mot en prorysk journalist i Kiev 2015 har heller aldrig klarats upp.

De märkliga händelserna i Kiev är en påminnelse om hur osäker situationen är i Ukraina och regionen. Putin och Kreml lever på sina manipulationer. Dessvärre är sådana inte främmande heller för det hunsade grannlandet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.