Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/ungerns-vag-bort-fran-demokratin-ar-europas-sorg/

Ledare

Ledare: Ungerns väg bort från demokratin är Europas sorg

Viktor Orbán leder inte en fullvärdig demokrati.
Viktor Orbán leder inte en fullvärdig demokrati. Foto: Chris Kleponis/Polaris

DN 5/4 2021. ”Vänsterdrivna medier” som arbetar med fake news. Det är Ungerns officiella svar på kravet från oberoende tidningar att få rapportera fritt i det svårt coviddrabbade landet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

I Ungern är 80 procent av pressen helt regeringsberoende. Resterande andel tillåts ge ut tidningar för att premiärminister Viktor Orbán från partiet Fidesz ska kunna peka på förekomsten av oppo­sitionell press när han får kritik från Bryssel eller Washington.

Den kritiska journalistiken hålls i schack genom att tidningsredaktionerna riskerar dyra rättsprocesser eller böter efter stämningar som lamslår utgivningen.

Skärskilt svårt har det visat sig bli för undersökande, grävande journalister och sådana som berättar om hur familjen Orbán personligen berikat sig på statliga upphandlingar och uppdrag.

Denna dystra bild tecknas av chef­redaktör Csaba Lukács i SVT:s ”Ungern mot Europa”. Han var verksam på Magyar Nemzet, den stora konservativa tidningen i Ungern, som lades ned dagen efter valet 2018, efter att den på olika sätt markerat sitt oberoende; fräckheten att sträva efter armlängds avstånd till Fidesz.

För vissa tidningar går det inte ens att hitta tryckeriföretag att samarbeta med. Nu åker bilar från ett tryckeri i Slovakien för att transportera Lukacs nya tidning Magyar Hang till Ungern.

I Sverige är en offentlig debatt och journalistisk granskning av kampen mot corona självklar. I Ungern rapporterar statsberoende medier att smittan är under kontroll samtidigt som sjukhusen enligt Reuters är överfulla.

En stor andel av de hårt pressade oberoende medieföretagen skrev nyligen under ett öppet brev om hur de hindras rapportera i ämnet. Meddelarfrihet, yttrandefrihet och efterforskningsförbud för sjukvårdspersonal kan man i Ungern bara drömma om.

Meddelarfrihet, yttrandefrihet och efterforskningsförbud för sjukvårdspersonal kan man i Ungern bara drömma om.

Enligt en ny krislag som gäller så länge regeringen finner för gott, och som röstades igenom av 137 av parlamentets 199 ledamöter, kan Orbán styra med dekret och den som sprider ”förvrängd sanning” riskerar fem års fängelse. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har protesterat (Europaportalen 31/3). Ungerns officiella svar är att ”vänsterdrivna medier” arbetar med fake news.

Ungerns färd sedan Viktor Orbáns makttillträde 2010 mot det som öppet beskrivs som ett ideal med illiberal demokrati, har hittills hanterats alltför kraftlöst av EU. Rättsstat och maktdelning har gröpts ur så till den grad att landet inte längre räknas som en fullvärdig demokrati av Freedom House.

Kravet på enhällighet mellan medlemsänderna vad gäller långtidsbudgeten och EU:s stora coronapaket har skickligt använts av Fidesz för att motarbeta EU-kravet på rättsstatliga principer som grundförutsättning för utbetalningar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel valde en otydligare formulering i en kompromiss om det fullvärdiga demokratier inte kan kompromissa om. Europeiska rådet tycks ha låtit åtgärder mot Ungerns utveckling rinna ut i sanden, men Orbán kan ha råkat släppa in en trojansk häst i det att Budapest ändå fick acceptera en ny rättsstatsmekanism.

Orbán kan ha trott sig köpa ett antal år till. I dokumentären ”Ungern mot Europa” framhåller en hoppfull Ulrich Ladurner, Brysselkorrespondent för tyska Die Zeit, att ”EU:s maskineri arbetar långsamt men väldigt effektivt”.

Vi får hoppas att det stämmer. För tiden går. Orbán fortsätter att montera ned demokratin och att – paradoxalt nog – med EU-medel berika närstående i sitt kleptokratiska och auktoritära styre.

Ämnen i artikeln

Ungern

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt