Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Utan nya bostäder blir det inga nya poliser

Illustration: Magnus Bard

DN 5/4 2018. Bostadspolitiken riskerar att bli en icke-fråga i valrörelsen. Det är enklare för politikerna att tävla i grenen flest poliser. Men allt hänger samman.  Stockholms nya poliser måste ha råd att bo i sin stad.

Det fanns en tid då Sverige hade en bostadspolitik. Man kan till och med hävda att det var bostadspolitiken som var politikens kärnområde. Begreppet ”samhällsbygge” kunde under folkhemsepoken förstås mycket konkret. 

De moderna smalhusen med optimerat ljusinsläpp skulle inte bara spegla utan också skapa det moderna Sverige. Eller som Jan Myrdal formulerade det i en Expressen-artikel 1968:

”Luft, ljus och susande tallar skulle bekämpa kriminalitet, tuberkulos, alkholism, asocialitet. /---/ Andra länder har haft sina revolutioner och krig. Vi skulle visa att den fredliga samhällsomdaningen skulle försiggå i stadsplaneringens tecken. Vi skulle inte som de  behöva giljotiner, galgar och expropriationer i vår revolution. Det skulle räcka med Kärrtorp."

Bostadspolitik var länge, liksom utbildningsfrågor, något av det finaste en socialdemokratisk politiker kunde ägna sig åt; en närmast obligatorisk meriteringsgrund för blivande statsministrar. I dag har S med generös hand droppat både skolan och bostäderna i knät på sin juniora samarbetspartner, MP.

Det finns två tänkbara förklaringar. 1) Skolan och bostäderna är inte längre viktiga  2) Skolan och bostäderna är så viktiga, men också komplicerade, politikområden att S vill ha ett betryggande säkerhetsavstånd.

Det sistnämnda alternativet förefaller mest sannolikt. Antagandet får stöd av att också bostadsministern och miljöpartisten Peter Eriksson helst av allt tycks vilja slippa bostadspolitiken i varje fall så länge den riskerar att påverka höstens val.

Några  bostadsuppgörelser över blockgränsen kan vi inte räkna med förrän efter valet, slog Eriksson nyligen fast i en DN-intervju  (31/3). 

Inte ens svenska politiker har några patentlösningar.

Bostäderna är ”frågan som alla undviker”, för att citera rubriken till ett faktaspäckat reportage publicerat i tidningen Fokus tidigare i år (2/3). Reportern Janne Sundling lyfter fram en rad förklaringar till att just detta område  är lågprioriterade i politiken. De grupper som drabbas hårdas av bostadsbristen är också de röstsvagaste (nyanlända, ungdomar). Bostadspolitik är ett minfält där det är lätt att trampa fel. Och  ”den politiska verktygslådan är rätt tom”. Inte ens svenska politiker har några patentlösningar att erbjuda.

Den sista förklaringen bär sannolikhetens prägel. Enligt statistik från SCB, redovisad i DN (4/4), har nästan hälften av invånarna i Stockholms län för låga inkomster för att ha råd med en nybyggd tvåa. Vad ska politikerna göra åt det? Se till att det byggs ännu fler tvåor, helst billigare? Sänka skatter?  Höja löner? Få fart på flyttkedjor så att billigare bostäder blir lediga?

Svåra frågor. Så mycket lättare att tävla om vem som ska anställa flest nya poliser. Men dåninställer sig i gengäld en ny svår fråga: Hur ska en nykläckt polis med en lön på drygt 25 000 kronor i månaden lockas att slå sig ner i Stockholm, med dess bisarra bostadsköer och lika bisarra andrahandsmarknad?

Om vi också i framtiden ska kunna förse de svenska storstäderna med poliser, sjuksköterskor och bussförare måste vi, som KTH-professorn Göran Cars framhåller i DN:s reportage, se till att de har någonstans att bo. Och ska vi på allvar ta itu med integrationsproblematiken kommer vi inte runt bostadsproblematiken.

Inget politikområde är en ö. Allt hänger samman med allt. Också det, inte bara bostadsbristen i sig, är ett skäl till att bostäderna måste lyftas in i den kommande valrörelsen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.