Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Utländska akademiker ska inte stå med mössan i hand

Foto: Magnus Bard

DN 28/6 2018. På tok för många akademiker med utländsk bakgrund kommer inte till sin rätt på svensk arbetsmarknad. Matchningen måste bli bättre, men även mottagligheten att anställa någon som inte liknar en själv. 

Räcker det med att vara duktig i skolan för att få ett jobb? Är en akademisk examen en garanti för att göra karriär? Tyvärr inte. För att lyckas i arbetslivet krävs ofta ett betydande socialt kapital: att man känner rätt människor, kan koderna och behärskar språket. 

Detta har extra stor betydelse för personer som inte är födda i Sverige. De saknar inte sällan nödvändiga nätverk – sju av tio jobb förmedlas inte via Arbetsförmedlingen utan genom kontakter och digitala plattformar. Inte blir integrationen bättre av att Arbetsförmedlingen misslyckas med sitt uppdrag att matcha arbetssökanden och arbetsgivare.

Arbetslösheten är mycket låg bland inrikes födda, 3,5 procent, medan den ligger på drygt 20 procent bland invandrare. Färre än hälften av flyktinginvandrarna är etablerade på arbetsmarknaden efter åtta år i Sverige, enligt DN:s Fakta i frågan

Det är uppenbart att utrikes födda har kompetens som inte tas tillvara. Många av de som har en tjänst är dessutom överkvalificerade. Till exempel arbetar tre av tio civilingenjörer från utlandet i yrken som inte kräver eftergymnasial utbildning – eller så är de arbetslösa eller helt utanför arbetsmarknaden. Motsvarande siffra för svenskfödda ingenjörer är blott 7 procent.

Akademikerförbundet Jusek har låtit göra en ny ekonomisk kalkyl av hur mycket samhället skulle tjäna på om utrikesfödda akademiker skulle ha samma ställning på arbetsmarknaden som svenska akademiker. 

Resultatet är uppseendeväckande, men inte förvånande. Statskassan skulle förstärkas med 13 miljarder kronor per år och 31 000 fler skulle ha ett jobb. Dessutom skulle 34 500 fler utrikesfödda akademiker ha ett arbete som motsvarade deras utbildningsnivå.

Jusek föreslår en mer yrkesinriktad svenskutbildning, bättre validering av akademisk utbildning, fler kompletterande utbildningsplatser vid universitet och högskolor samt bättre tillgång till professionella nätverk. Gott så. Men frågan är om det räcker.

Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna vill helt sonika lägga ner Arbetsförmedlingen. Helt klart skulle man kunna använda de 80 miljarder som myndigheten hanterar på ett mer effektivt sätt än i dag. 

Det behövs fler aktörer, som får tydliga ekonomiska incitament att hjälpa dem som har svårast att få ett jobb på egen hand att hitta rätt. I en ny antologi om framtidens arbetsförmedling, utgiven av den gröna och liberala tankesmedjan Fores, presenterar nationalekonomen Helene Norberg ett intressant förslag om en stegvis reform med fler utförare och en mindre, renodlad myndighet. 

Aktiva insatser behövs för att koppla samman människor. Den svenska arbetsmarknaden är präglad av en tämligen homogen befolkning där folk känner varandra sedan tidigare. 

Det kan vara svårt att ta sig in – även utlandssvenskar som återvänder kan vittna om att deras erfarenheter och nätverk inte räknas på samma sätt som om de funnits i Sverige. Märkligt. Sverige är en liten, handelsberoende ekonomi där ett öppet sinnelag borde betala sig. 

Sverige må vara världens mest moderna land, men ibland väljer vi det kända före det okända.

Därför vore det, lite till mans, passande med en viss självrannsakan. Sverige må vara världens mest moderna land, men ibland väljer vi det kända före det okända.

Arbetsgivare behöver vidga sina vyer och inte bara anställa personer som liknar dem själva. Människor med ett cv eller en examen från ett annat land skulle också kunna göra ett gott jobb, bara de får chansen. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.