Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vackra-ord-om-karnkraft-loser-inte-vinterns-elkris/

LEDARE

Ledare: Vackra ord om kärnkraft löser inte vinterns elkris

Den inkommande regeringen bör omgående ge klartecken åt Energimyndighetens informationskampanj.
Foto: Claudio Bresciani/TT

DN 20/9 2022. Smartare förbrukning kan halvera elpriset i södra Sverige i vinter, visar en ny studie.

Den inkommande regeringen bör prata betydligt mer om det och betydligt mindre om kärnkraft och Per Bolund.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
VAL 22

För den som fruktar vinterns förestående elkris var söndagensAgenda” i SVT rena skräckföreställningen.

I första akten varnade Markus Wråke, vd på det icke-vinstdrivande analysföretaget Energiforsk som samägs av energibranschen och Svenska Kraftnät, att elpriserna i södra Sverige lär landa på mellan 2 och 4 kronor per kilowattimme i vinter – det vill säga klart högre än i dag. Och det förutsätter att vädret blir normalt. Blir vintern i stället kall, torr och vindstilla ”lär priserna bli betydligt högre än så”, enligt Wråke.

För en familj i villa i södra Sverige som förbrukar ungefär 2 000 kilowattimmar i månaden under en normal vinter, innebär det en månatlig elräkning på knappt 10 000 kronor när skatter, moms och nätavgifter räknats in.

I andra akten munhöggs Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin som om vi fortfarande var mitt i valrörelsen. Bolund anklagade M för att ”skapa energifattigdom i Sverige”. Bohlin mumlade lite om vikten av mer produktion och talade sig varm för Moderaternas högkostnadsskydd – ett av valrörelsens minst genomtänkta sakpolitiska förslag.

Ingen av dem tycktes ett dugg intresserad av att diskutera det som de bjudits in för att debattera: hur svenska hushåll och företag ska förmås att dra ner på elkonsumtionen på samma sätt som i andra europeiska länder.

Det är obegripligt. Experterna har påtalat i månader att effektivare förbrukning på bred front kan få reellt genomslag på priserna, eftersom grundproblemet är brist och priserna rusar när åtgången på el blir stor. Andra länder har redan sjösatt omfattande informationskampanjer för att hamra in det budskapet.

Moderaternas högkostnadsskydd skulle dämpa drivkrafterna att spara el, förvärra bristen och driva upp priserna ytterligare.

En ny rapport från just Energiforsk på måndagen inskärper hur avgörande förändrade beteendevanor kommer att bli för att ta Sverige genom vintern. Om hela EU minskar sin förbrukning med 10 procent från normala nivåer fram till april, som EU-kommissionen föreslog i veckan, skulle elpriserna i södra Sverige sjunka med hälften, enligt Energiforsks beräkningar.

Det betyder i klartext att den månatliga elräkningen för en genomsnittlig familj i villa i södra Sverige skulle minska med ungefär 4 000 kronor, det vill säga en halvering av priset innan skatter, moms och nätavgifter tillkommer.

Faktum är att vi inte ens behöver förlita oss på de andra EU-länderna för att ändrade beteendemönster ska få effekt. Enligt Energiforsk räcker det att södra Sverige – elområden 3 och 4 – minskar sin normalförbrukning med 5 procent för att priserna där ska sjunka med 40 öre per kilowattimme, alltså nästan 25 procent under nuvarande nivåer.

För att citera Wråke i ”Agenda”: ”Även om bara vi i södra Sverige sparar el så skulle elpriset sjunka markant”. Att göra elprisprognoser är svårt, ”men att det får effekt är väldigt tydligt”.

Den inkommande regeringen har ett enormt ansvar att hamra in det budskapet. Den kan börja med att ge klartecken åt Energimyndighetens stora elsparkampanj, som är startklar men som den avgående regeringen sinkade.

Därefter bör den skrota det snurriga M-förslaget på högkostnadsskydd, som i stället skulle dämpa drivkrafterna att spara el, förvärra bristen och driva upp priserna ytterligare.

Under ”de första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige”, lovade Ulf Kristerssons finansministerkandidat Elisabeth Svantesson under valrörelsen. Fint så. Men Moderaterna kommer inte att lösa vinterns kris genom att bana väg för ny kärnkraft.

Och de kommer definitivt inte att lösa den genom att bråka med Per Bolund.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Kärnkraft
Elpriset

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt