Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vad som blir gjort är viktigare än vem som tar vem

Produktion betyder något. Världens modernaste fabrik för tillverkning av lastbilschassin finns i Oskarshamn.
Produktion betyder något. Världens modernaste fabrik för tillverkning av lastbilschassin finns i Oskarshamn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

6/8 2018. Fem veckor återstår till valdagen. Det finns anledning att studera vilken politik de olika partierna söker ett mandat att bedriva. Politiska beslut spelar stor roll för vardagen i framtiden.

VAL 2018

Vad står egentligen på spel i valet 2018? Självfallet vem som ska leda landet. I krislägen och vid svåra avvägningar är det avgörande att statsministern har de rätta kvaliteterna. Även i det dagliga politiska hantverket spelar enskilda personer stor roll.

Den stundande valrörelsen kommer förmodligen också att handla främst om vem som tar vem, och det politiska innehållet riskerar tyvärr att hamna i skymundan. Men de som träder in i Rosenbad – efter förmodat svåra regeringsförhandlingar – måste förhålla sig till grundläggande förhållanden i samhället. Ytterst handlar valet om hur de ska förädlas under de kommande fyra åren. 

Så hur ser läget ut i Sverige?  

Några axplock (bland annat från DN:s Fakta i frågan): Svenskarna är förmögna, BNP per capita uppgår till 457 000 kronor. Den ekonomiska tillväxten är hög, i genomsnitt 2,8 procent under åren 2010–2017. Sysselsättningen är hyfsad; i juni jobbade 5 197 000 personer medan 403 000 var arbetslösa. Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes- och utrikesfödda är internationellt sett hög. 

Svenskarna är förmögna, BNP per capita uppgår till 457 000 kronor.

Sjukvården håller generellt en mycket god kvalitet, men vårdköerna har vuxit rejält de senaste åren. Var fjärde patient får vänta längre än tre månader på operation.

Utbildningen innehåller både spjutspetsar och sänken. Nära 70 000 personer är disputerade i Sverige, samtidigt som var fjärde elev går ut grundskolan utan fullständiga betyg.

Andelen anmälda brott har ökat, en sjättedel av befolkningen är utsatt. Det dödliga våldet har ökat sedan 2014, men är lägre än 1990-talets toppnoteringar. 

Det finns 4,8 miljoner bostäder i Sverige och det behövs ytterligare 80 500 varje år fram till 2020 för att täcka efterfrågan. 

Det finns ungefär en miljon företag i Sverige. 99,9 procent av dem har färre än 250 anställda.

Det finns ungefär en miljon företag i Sverige. 99,9 procent av dem har färre än 250 anställda. Jämfört med andra europeiska länder startas få företag i Sverige, men å andra sidan överlever en högre andel här.

Sverige säljer varor och tjänster till andra länder för ett värde som motsvarar 45 procent av BNP. Megatrender som urbanisering, digitalisering och globalisering kommer att påverka en liten, exportberoende nation som Sverige. 

Sverige har således goda förutsättningar, men också utmaningar att hantera. 

Det krävs reformer för att fler ska kunna hitta, och ha råd med, en bra bostad. Detsamma gäller jobben. De långa vårdköerna påminner om att sjukvården behöver få ett tydligare patientfokus och erbjuda bättre arbetsmiljö. Skolan behöver förmedla ännu mer kunskap. Det skärpta säkerhetsläget kräver ett vassare försvar. Det behövs kraftiga investeringar i infrastruktur och miljöteknik.

Det är varje medborgares skyldighet att ta reda på vilken faktisk politik man lägger sin röst på vart fjärde år.

Allt detta kräver intäkter till det offentliga och dessa resurser skapas i det privata näringslivet. Regelförenklingar samt bättre tillgång till kapital och kompetent personal måste till för att öka produktiviteten och innovationskraften i Sverige. 

Det saknas uppenbarligen inte uppgifter att lösa. Men man kan inte göra allt på en gång. Det är här avvägningar och förhandlingar kommer in. Vad ska regeringen prioritera? Hur mycket får det kosta? Hur vill partierna gå till väga? 

Nu drar valrörelsen igång på allvar. Det är varje medborgares skyldighet att ta reda på vilken faktisk politik man lägger sin röst på vart fjärde år. Så lyssna noga på sommartal, nyheter och partiledardebatter. Läs på. Om fem veckor är valet avgjort.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.