Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vägval som rör vår välfärdsmoral

Foto: Pontus Lundahl/TT

DN 3/6 2018. Ett ”globalistiskt” alternativ till den snäva syn på migrationen som är gråsossarnas handlar om att vidga människors möjligheter och bygga stöd för Sverige som invandrarland.

”Det är gråsossarna mot globalisterna och vi har inte tid att mötas.” Kommentaren, från en av källorna i DN-reportaget om de krisande Socialdemokraterna, skulle kunna sammanfatta hela den stundande valrörelsen.

Men den gäller främst hos S, förstås, vars omtöcknade partiledning letar efter en väg ur den senaste månadens hopplöshet. Inte så lätt. Gråsossarna ser sin uppgift och sitt partis historia som nationell; Folkhemmet höll dörren stängd. Utblicken genom fönstret, den ”internationella solidariteten”, var väl främst tänkt som en intellektuell vy över världen.

Fast under de senaste decennierna har begreppet också tolkats mer bokstavligt, och migrationspolitiskt. Och för de nya S-globalisterna ligger denna konkreta solidaritet numera i socialdemokratins namn.

Finansminister Magdalena Andersson får räknas till gråsossarna. Hon resonerade om avvägningarna i en intervju tidigare i veckan. Det var efter att DN hade visat att invandringen hänger ihop med fattigdomssiffrorna. 25 procent av de utrikes födda barnen i Sverige lever med låg ekonomisk standard, enligt SCB:s definition. Att jämföra med 7 procent av de svenskfödda barnen.

”Vi vill inte ha ett samhälle med växande klyftor där sammanhållningen blir sämre”, sa Andersson. Halvt uttalat var detta: Eftersom invandringen medför inkomstskillnader måste den hållas i schack. Och trots globalisternas protester är det med den sortens välfärdsnationalistiska reflexer som Socialdemokraterna går till val.

Om det inte finns en socialdemokratisk lösning på migrationsdilemmat existerar det åtminstone ett liberalt. Det är inte att förneka att inkomstklyftorna kan öka med invandringen, eller att andra problem kan dyka upp. Inte heller är det nödvändigt att väja för det faktum att flyktingar kan kosta statskassan pengar.

Däremot måste det påpekas att Sverige fortfarande hör till världens mest jämlika länder. Vi är samtidigt det  land i EU där risken att hamna i fattigdom är lägst. Även efter flyktingkrisen är det bara 1 procent av befolkningen som är verkligt fattig – alltså när man mäter absoluta inkomstnivåer snarare än relativa.

De varningar om tillitskollaps som har utfärdats de senaste åren har inte besannats.

En socialdemokratisk argumentation som ibland formuleras mot invandring handlar också om att den svenska välfärdsmodellen skulle vara så bräcklig. Vårt system bygger på homogenitet, tät social sammanhållning, och inte minst på hög tillit.

Men de varningar om tillitskollaps som har utfärdats de senaste åren har inte besannats. Åtminstone syns de inte i några mätningar. Stämningen tycks stabil. Det återstår alltså att bevisa att invandringen verkligen raserar vårt samhälles fundament. Belägg måste också avkrävas den som säger att invandringen ruinerar ekonomin. De senaste åren har Sverige haft högre tillväxt per invånare än många närliggande länder.

Det var också en bakvänd välfärdsmoral som Magdalena Andersson uttryckte i veckan. Flyktingbarn ska inte få sina ”framtida livschanser begränsade”. Slutsatsen, att de borde stanna i läger, är inte hederlig. Man kan inte stänga människor ute från ett liv i frihet och säkerhet och säga att man gör det för deras egen skull.

Ett ”globalistiskt” alternativ till den snäva syn på migrationen som är gråsossarnas handlar om att vidga människors möjligheter och bygga stöd för Sverige som invandrarland. Andra än S får dra det lasset.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.