Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vand-inte-upp-och-ner-pa-arbetsformedlingen/

Ledare

Vänd inte upp och ner på Arbetsförmedlingen

Foto: Roger Turesson

DN 3/11 2019. Visst behöver Arbetsförmedlingen reformeras. Men ta det steg för steg och låt det ta den tid som behövs.

Säga vad man vill, men den reformresa som Arbetsförmedlingen har skickats ut på har varken varit rak eller stadig. Först röstade M, KD och SD igenom en budget som hyvlade av mer än 15 procent av dess anslag från ett år till ett annat. Sedan slöt S, MP, C och L en överenskommelse som innebär att en stor del av dess uppgifter ska läggas ut på privata aktörer. 

Därefter drog generaldirektören Mikael Sjöberg slutsatsen att myndigheten kraftigt kommer att behöva minska sin verksamhet – och meddelade att ett hundratal kontor ska läggas ner och att tusentals personer varslas.

”Vem är det som kör egentligen?”, har det varit befogat att fråga sig. 

I veckan meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att hon vill utreda om kommunerna kan ta över en del av Arbetsförmedlingens verksamhet. I sak är det inte orimligt. Kommunerna utför redan ett betydande arbete som kretsar kring att få folk med inkomststöd i jobb. Samtidigt är det svårt att tolka utredningen som något annat än ett erkännande av att det i ett antal småkommuner inte kommer att finnas så många privata utförare att välja mellan när Arbetsförmedlingen själv slutar med arbetsförmedlandet.

Privatisering? I Stockholm, Göteborg, Malmö och i ett gäng medelstora orter, kanske. I resten av landet handlar det om kommunalisering. 

På fredagen presenterade Arbetsförmedlingen sitt underlag för reformprocessen. Det handlar om 300 sidor som visar hur stora de praktiska svårigheterna faktiskt är för att på kort tid förändra hela systemet.  

För att den nya modellen ska fungera måste Arbetsförmedlingen skapa ett ”digitalt ekosystem”. Det ska göra det möjligt att tillsammans med de fristående aktörerna ”hantera stora mängder skyddsvärd information om enskilda individer” som förstärker deras ”proaktiva och specialiserade förmåga med datadriven analys, så att varje kund får rätt insats i rätt tid, i rätt kanal”.

Att reformera i grunden är inte detsamma som att göra allt i ett svep.

Givet utmaningarna inom vården och skolan med att ta fram välfungerande digitala plattformar framstår det hela som lättare sagt än gjort. 

Dessutom måste man utforma ersättningssystemet så att privata aktörer inte endast riktar in sig på de individer som har lättast att få jobb eller parkerar arbetssökanden i olika typer av låtsassysselsättningar. Hur man skapar incitament för företag att hitta fasta anställningar för personer långt från arbetsmarknaden vet dock ingen. 

Efter ett år då olika förare ryckt i ratten är det dags för regeringen och samarbetspartierna att visa vilka det egentligen är som styr och vart man är på väg. Det bör göras med tre utgångspunkter. För det första: Arbetsförmedlingen behöver verkligen reformeras. Mer utrymme för privata aktörer och digitala verktyg är utmärkt. 

För det andra: att reformera i grunden är inte detsamma som att göra allt i ett svep. Det finns inte en färdig modell redo att implementeras över hela landet. Bäst vore att testa nya ersättningssystem och digitala verktyg i mindre skala och sedan rulla ut förändringarna efter hand. På det sättet kan man dessutom anpassa modellen efter lokala förutsättningar – till exempel efter hur stora kommuner är.

För det tredje: Låt processen ta den tid som behövs. Slutdatumet 2021 sattes för att S inte skulle kunna begrava reformen i en lång utredning. Nu är arbetet redan i gång. Hellre att ett mindre antal riktigt lyckade delar har sjösatts när mandatperioden är över än att en fullständigt implementerad reform har kapsejsat.